Manisa’da salkım güvesine karşı biyoteknik mücadele

06 May Tuesday, 2014
Manisalı çiftçiler bağlarda bulunan salkım güvesine karşı uygulanan biyoteknik mücadele yöntemini kullanarak, kimyasal ilaç kullanımını azaltmayı hedefliyor.
Manisa’da salkım güvesine karşı biyoteknik mücadele

Haber: Gözde BAYAV

Manisalı çiftçiler üzüm bağlarında bulunan salkım güvesine karşı uygulanan biyoteknik mücadele yöntemini kullanarak kimyasal ilaç kullanımını azaltıp, kalıntısız ürün elde etme yönünde hızla ilerliyor.

 

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görevli konu uzmanları Ziraat Mühendisi Köksal Aksu ve Öner Demir'in uygulamalı eğitimleri ile daha da bilinçlenen çiftçiler, kalıntısız ürün yetiştirme konusunda yeni teknikler öğreniyor.

 

Gölmarmara İlçesi Değnekler Mahallesi'nde eğitim çalışmalarını yerinde izleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, üreticilerin bağlarda biyoteknik mücadele yöntemini uygulamalarını daha çok tercih etmeleri gerektiğini vurgulayarak, Bakanlığın bu konuda vermiş olduğu desteklemelere de dikkat çekti.

 

Çebi, "İlimizde salkım güvesine karşı biyoteknik mücadele yöntemini uygulamaktayız. Biyoteknik mücadele doğal ve yapay maddeler kullanılarak zararlının hem bünyesel, hem de fiziksel ve biyolojik yapısına etki ederek onu etkisiz hale getirme konusunda kimyasal mücadeleye karşı uygulanan alternatif bir yöntemdir. Burada asıl amacımız, kimyasal mücadelede kullanılan ilaçları saf dışı bırakarak, alternatif olarak geliştirilen biyoteknik mücadele yöntemini kullanmaktır" dedi.

 

Biyoteknik mücadelede çeşitli yöntemlerin kullanıldığını ifade eden Çebi, bağlarda kullandıkları en önemli etken maddenin feromonlar olduğunu ve bu feromonların zararlıların çiftleşmesini engellemek veya zararlıyı bir noktaya çekerek imhasını sağlamak amaçlı olarak kullanıldığını dile getirdi. Çebi “Bunun için de geliştirilen değişik yöntemler mevcuttur. Bunlardan bir tanesi tel yöntemidir. Bu teller bağlara asılmaktadır. Kapsül şeklinde uygulanan yöntemler de mevcuttur. Bunlar bağda salkım güvesine karşı kullanılan feromonlardır. Bağlarda biyoteknik mücadele yöntemlerini bu şekilde kullanmaktayız" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın biyoteknik mücadeleye karşı verdiği desteklemelere de değinen Çebi, "İlimizde geçen yıl itibariyle 92 bin dekar alanda yaklaşık 3400 civarı çiftçimiz bu yöntemi kullanmaktadır. Biyoteknik mücadele uygulayan çiftçilerimize geçen yıl itibariyle Bakanlığımız dekar başına 30 TL destek vermiştir. Yani 92 bin dekar alanda 2 milyon 758 bin TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Bir önceki yıl ise bu rakam 1 milyon 138 bin TL dir. Neredeyse 2,5 - 3 katı kadar bir artış söz konusu olmuştur.” dedi.

 

Çebi, asıl amaçlarının sağlıklı, güvenilir ve herhangi bir pestisit kalıntısı olmayan ürün elde etmek olduğunu ve bu mücadele yöntemiyle hem insan sağlığı hem de çevreyi koruma açısından önemli kazanımlar elde ettiklerini de sözlerine ekledi.