Manisa’da organik kavun üretimine başlandı

18 July Thursday, 2024
Manisa’da ilk kez organik kavun üretimi gerçekleştirildi. Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Yeni Harmandalı bölgesinde 45 dekarlık alanda ‘Kuzu’ çeşidi organik kavun üretildi.
Manisa’da organik kavun üretimine başlandı
Haber: Manisa İl Enformasyon
 
Manisa’da organik kavun üretimine başlandı.

İlk üretimi Şehzadeler ilçesine bağlı Yeni Harmandalı bölgesinde Ziraat Mühendisi ve üretici Burçak Arbil 45 dekarlık tarlasında yaptı.

Kavunların hasadına katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk “Hakikaten üreticimiz Burçak Bey bilinçli bir üretici. Geçtiğimiz yılda aynı tarlada dünyanın en önemli markalarına organik pamuk üretimiyle ilgili gelmiştik ki hakikaten çok başarılı bir üretimdi. Dolaysıyla organik ürünlerin dünyada ciddi de bir pazarı var. Özellikle bir ürüne katma değer katmak anlamında organik üretim bu anlamda büyük avantaj sağlıyor. Tadına baktık. Nefasetiyle ve görselliğiyle gerçekten güzel bir yetiştiricilik yapılmış, çeşitler de hakikaten organik olarak marketlerde yer aldığında tüketici tarafından talep görecek çeşitler seçilmiş. Ben bu katma değerli üretimi yapan üreticimize teşekkür ediyorum. Organik kavun aslında üretimi çok fazla yapılan bir ürün değil. Bölgemizde de ben inanıyorum ki üreticilerimizin organik kavun ve diğer ürünlerle ilgili ilgileri daha da artacaktır.” dedi.

Üretici Arbil de “Harmandalı bölgemizde organik kavun üretiyoruz. Organik kavuna başlama hikâyemiz, tarlamızı öncelikle organik parsel olarak belirlenmemiz ile başladı. Daha önce burada organik pamuk ürettik.  Bu sene ticari değeri olduğundan dolayı organik kavun üretimi gerçekleştirdik. Organik kavuna da geçme sebebimiz karpuz ve kavunun ekiminin bu sene çok olduğunu düşünerek hem ticari olarak hem de katma değer olarak ve salgında da oluşan sağlıklı gıdaya ulaşma düşüncesiyle insanların organik ürünlere ulaşması neticesinde organik kavun üretmeye başladık. Bu tarlamızda ‘Kuzu’ çeşidimiz ve aynı zamanda ‘Çeşme Kavunu’ çeşidimiz bulunuyor. 45 dekar alanda bu üretimi yapmaktayız. Fidanımızı ektikten 90 gün sonra hasadımızı yapmaktayız. Arazimizde malç çekerek üretim yapıyoruz. Bunun da sebebi yabancı ot ilacı atamadığımızdan hem çapa maliyetlerini azaltmak hem de organik üretimi devam ettirebilmektir. Organik pazarımız gün geçtikçe marketlerde artıyor. Bunun da sebebi insanların daha sağlıklı gıdaya ulaşım isteğidir. Bu talebin olduğunu görerek organik kavun üretimine geçtik. Kuzu çeşidini seçmemizin sebebi veya 10 dilim olarak geçen bu çeşidi seçmemizin sebebi her daim lezzetli olmasıdır. Ayrıca aromatik bir lezzeti bulunuyor. Kestiğinde turuncu tropikal bir rengi vardır. Görsel anlamında da güzel bir ürün. Yani 5 duyu organımıza hitap eden bir kavun çeşididir. Bu kavun çeşidi gün geçtikçe beyaza dönüyor. O da hasadı belirliyor.” diye konuştu.
 
 
tarım orman manisa organik kavun