Manisa’da organik kanatlı yetiştiriciliği yaygınlaşıyor

19 June Thursday, 2014
Manisa’da organik tavukçuluk toplantısı düzenlendi. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Türkiye genelinde organik tavukçuluk faaliyeti yapan 25 işletmeden 13’ünün Manisa’da bulunduğunu kaydetti.
Manisa’da organik kanatlı yetiştiriciliği yaygınlaşıyor

Haber: Levent TEKDEMİR - Gözde BAYAV

                                 

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Salihli ilçesinde 17-18 Haziran tarihleri arasında organik tavukçuluk toplantısı düzenlendi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları Daire Başkanı Vildan Karaarslan, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, ilçe müdürleri, birim amirleri, akademisyenler, sektör temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Toplantıda bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Manisa İl Müdürü Hasan Çebi, il genelinde çekirdeksiz kuru üzüm üretimi ile başlayan organik tarım üretiminin yıllara bağlı olarak çeşitlendiğini belirtti. 

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” kapsamında Manisa’da “Organik Sofralık Üzüm Yetiştiriciliği Projesi” ve “Organik Yumurta Tavukçuluğu Projesi” uyguladığını belirten Hasan Çebi, “İlimizde uygulanan projelerde flora ve fauna korunurken dar gelirli ailelerin gelir düzeyleri arttırılmaya çalışılmış ve şehirlere yapılan göçlerin önüne geçilmesi de hedeflenmiştir” dedi.

 

Organik sofralık üzüm yetiştiriciliği projesi kapsamında 17 çiftçi ailesi için 168 dekar bağ kurularak, organik sofralık üzüm üretimi yaptırıldığını ve organik sofralık üzüm yetiştiriciliği projesi için proje kaynaklarından 122 bin lira harcandığını aktaran Çebi, “Organik yumurta tavukçuluğu projesine 165 bin 84 lira harcama yapıldı. 2012 yılında organik tarım üretimi yapan ve organik tarım destekleme ödemeleri kapsamında başvuruda bulunan 912 üreticiye 55 milyon 13 bin 79 dekar alan için 1 milyon 784 bin 426 lira destekleme ödemesi yapılmıştır. 2013 yılında ise başvuruda bulunan çiftçi sayısı 1.090’a yükselmiş, üreticiler 66 bin 85 dekar alan için 4 milyon 121 bin 973 lira destekleme ödemesi almaya hak kazanmıştır” diye konuştu.

 

Manisa’da organik bitkisel üretim faaliyetlerinin yanında organik hayvancılık faaliyetlerinin de gelişmeye başladığını belirten İl Müdürü Çebi sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Organik hayvancılık faaliyetleri arasında yumurta tavukçuluğu en kolay yapılabilecek bir üretim şekli olduğundan ilimizde organik kanatlı yetiştiriciliği giderek yaygınlaşmaktadır. Ülkemiz genelinde organik tavukçuluk faaliyeti yapan 25 çiftçiden 13’ü ilimizde organik yumurta ve etçil piliç yetiştiriciliği yapmaktadır. 2013 yılında İlimizde 42 bin yarkadan 12 milyon 210 bin adet organik yumurta alınmıştır. Yine ülkemizde yetiştirilen 152 bin 500 organik etçil pilicin 103 bin 300 tanesi ilimizde yetiştirilmekte olup, üretilen 1.619 ton piliç etinin 930 tonu ilimizde üretilmektedir. İlimiz organik yumurta ve piliç üretiminde ülke birincisi konumundadır.”

 

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise, toplantıda yaptığı konuşmasında, “Organik tarım artık gündemimize girdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz böyle bir konuda öncülük yapmıştır” dedi.

 

Bektaş sözlerini, “İnsanların aklındaki soru işaretlerinin fazla olduğu sektörler arasında tavuk ve yumurta sektörü geliyor. Bu sıkıntının çaresi organik tarım. Mümkün olduğu kadar doğal yapısına ve şartlarına uygun şekilde bu işi yapmak gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz bu konuda sektöre büyük katkı sağlamaktadır. Bu toplantı umarım sektöre faydalı ve katkılı olur ve daha başka çalışmaların tetikleyicisi olur” şeklinde noktaladı.