Manisa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Lider Çocuk Tarım Kampı tamamlandı.
Öğrencilerin Manisa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü ziyareti ile başlayan Lider Çocuk Tarım Kampı etkinliği kapsamında ilk gün öğrencilere, İl Müdürlüğü faaliyetleri ve görevleri hakkında bilgiler verildi. Üç gün süren etkinliklerde 2016 yılının Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından “Uluslararası Bakliyat Yılı” olarak ilan edilmesi sebebiyle bakliyatın sağlık ve beslenmedeki önemi vurgulandı.
İlköğretim dördüncü sınıf öğrencilerine doğa bilinci ve çevre farkındalığını kazandırmak, tabiatla buluşmalarını sağlamak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenilirliği hakkında bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen etkinlikte, İl Müdürlüğü uzmanları Mehmet Yurtseven, Yaşar Şimşek ve İlknur Funda Dönmez tarafından kampa katılan çocuklara eğitimler verildi.
Fatih Vefik Kitapçıgil İlköğretim okulundan 20 öğrenciye kamp süresince çiçek ve baklagil ekimi uygulamalı olarak gösterilirken organik solucan gübresi üreten Ekosol Farm İdari İşler Müdürü Yakup Canik tarafından tüm çocuklara Ekosol Kids Çocuk Serası hediye edildi. Çocuklara ayrıca uygulamalı olarak fasulye ve nohut dikimi gösterildi. Kampın diğer günlerinde de gıda işletmeleri, tarımsal faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara eğitim ve geziler düzenlenerek çocukların gıda, tarım ve hayvancılık konularında bilinçlenmeleri sağlandı. Kamp boyunca İl Yayım Koordinatörü Dursun Övelek ve öğretmenler Naime Kanca ve Hacer Yıldız da öğrencilere eşlik etti.
Kamp hakkında açıklama yapan Manisa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, İl Müdürlüğü bahçesinde bir çiçeğin nasıl dikildiğini çocuklara göstererek eğitime başladıklarını ifade etti. Çebi, “İlimizde sürdürülebilir tarım nedir, nasıl yapılır, hayvancılık faaliyetlerimiz nelerdir, bitkisel üretimdeki iş ve işlemler nelerdir, gıda işletmelerindeki hijyen nasıl sağlanır konularında çocuklarımıza hem görsel hem de eğitsel olarak eğitimler verdik.” dedi.
Çebi, 2016 yılının “Uluslararası Bakliyat Yılı” olması sebebiyle öğrencilere bakliyat tohumlarını ve ekimini gösterdiklerini, tarladan sofraya gıda üretimindeki tüm hijyenik aşamaları, bir gıda alınırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konularında çocukları bilgilendirdiklerini belirtti. Hasan Çebi sözlerini “Sürdürülebilir ve güvenilir tarımın nasıl olduğunu hem pratik hem de teorik olarak öğretmeye çalıştık. Çocuklarımıza organik solucan gübresi üreten bir firmamızın dağıttığı mini seralarla nasıl ekim yapıldığı uygulamalı olarak gösterdik. Çocuklarımız bitkisel üretimin nasıl gerçekleştiğini bizatihi görerek, uygulayarak öğrendiler” şeklinde konuştu.
Kampa katıldıkları için çok mutlu olduklarını, keyifli vakit geçirerek, yeni yerler gördüklerini söyleyen öğrenciler de bu imkânı sağlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İl Müdürlüğü’ne teşekkür ederek, bu tür etkinliklerin devam etmesini istediler.
Lider Çocuk Tarım Kampı katılım sağlayan tüm çocuklara sertifikalarının verilmesiyle son buldu.