Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kumçay deresinde bulunan Gökkuşağı alabalığını korumaya aldı.
Haber / Levent TEKDEMİR - Gözde BAYAV
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Avcılığı ve Denetimleri kapsamında 2014 yılı çalışmalarını sürdürüyor.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kumçay deresinde bulunan Gökkuşağı alabalığını korumaya aldı.
Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesi teknik personelince Kumçay Deresi ve Gölmarmara gölünde incelemelerde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
İl Müdürü Hasan Çebi, Kumçay deresinin Manisa’nın Gördes ilçesinden doğup, Marmara gölünü beslemekte olduğunu, 2010 yılından itibaren Gökkuşağı alabalığı ile Kumçay deresini balıklandırma çalışmalarının devam etmekte olduğunu kaydetti.
1 Mart-1 Haziran arasında tüm iç sulardaki avlanma yasağı nedeniyle Kumçay deresinde de avcılık denetimleri yaptıklarını belirten Çebi, bu denetimler sırasında avcılık yapan vatandaşlardan 1 Mart-1 Haziran arasında oltayla dahi olsa gökkuşağı alabalığını tutmamaları gerektiğini hatırlattı. Gökkuşağı alabalığının çok az yumurtlayan bir balık çeşidi olduğunu ve bunun gelişmesi için İl Müdürlüğü olarak ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini dile getiren Çebi, vatandaşlardan da bu konuda hassasiyet göstermelerini istedi. Bu uygulamanın hem balıklandırma faaliyetleri hem de Manisa ilinin balık kapasitesinin artırılması bakımından çok önem taşıdığını söyleyen Çebi, “Olta türü dışındaki diğer avcılık malzemeleri ile de serpme veya tırıvırılarla da balık tutulması yasaktır. Kaçak avlanmayı tespit eden vatandaşlarımızın bize mutlaka ihbarda bulunması gerekmektedir” dedi.
Çebi, 2010 yılından beri sürdürülen balıklandırma çalışmaları neticesinde özellikle gökkuşağı alabalığında 4 kilograma kadar ulaşan balıkların olduğunu ifade ederek, bu balık türlerinin daha da artmasını istediklerini kaydetti.
“Hem doğal olarak yumurtayla balıkların çoğalması hem de kültür olarak çoğalmaları için buralara yavru bırakarak balıklandırma faaliyetlerimizi devam ettirmekteyiz. Bu suyun ilimizde olması gerçekten çok büyük bir şans ve bunu önümüzdeki günlerde de Devlet Su İşleri’nden isteyeceğimiz izinlerle birlikte kültür alabalıkçılığına açma niyetindeyiz”diyen Çebi, izinleri sağladıkları takdirde Manisa’nın balık kapasitesinin birkaç kat daha artacağına inandıklarını vurguladı.
Vatandaşların bu gölde yumurta dökme döneminde avlanma yapmamalarını isteyen Çebi, “Bu dönemde avlanan balıklar yumurtlamadıkları için çok büyük kayıplar meydana gelmektedir. Gölümüzün balıkçılık yönünden kapasitesinin artırılması için mutlaka 1 Mart-1 Haziran arasında balıkçıların, balıkçılık faaliyetlerine ara vermeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu.