Manda yetiştiriciliği paneli

16 February Thursday, 2017
Samsun'da uygulamaya konulan ''Mandalar Mutlu Çiftçiler Umutlu Projesi'' 2016 yılı faaliyet planı çerçevesinde ''Manda Yetiştiriciliği Paneli'' gerçekleştirildi.
Manda yetiştiriciliği paneli

Haber: Samsun İl Enformasyon

Samsun’da Manda Yetiştiriciliği Paneli. Özel projeler kategorisinde onaylanarak bütçelendirilip uygulamaya başlanan “Mandalar Mutlu Çiftçiler Umutlu Projesi” 2016 yılı faaliyet planı çerçevesinde Bafra İlçesi Öğretmenevi’nde bir panel gerçekleştirildi.

Samsun Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu, Ak Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, öğretim üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının yönetici ve temsilcileri, ziraat odası başkanları, Samsun Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Metin, diğer yetiştirici birlikleri başkanları, tarım danışmanları ve çok sayıda yetiştiricinin katılım sağladığı Panel, Doç. Dr. İsmail Sezer’in moderatörlüğünde ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Erdem, Yrd. Doç. Dr. Habip Muruz, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdür Vekili Turgut Güler panelistliğinde yapıldı.

“Milli Tarım Projesi” lansman filmi gösterisi ile başlayan panelde, Samsun Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Metin katılımcılara hoş geldiniz dileklerini iletti. Panelin açılış konuşmasını ise Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı yaptı. Program kapsamında,  OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel, Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı birer konuşma yaptı. TKDK İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan da program akışı içerisinde, bilgilendirme amaçlı bir konuşma yaptı. 

Panelde yapılan konuşmalarda genel olarak Samsun’da mandayetiştiriciliğinin geliştirilmesi, mandasütüretimininkalitevekantiteolarakarttırılması,mandaürünlerinin ekonomikkatmadeğerlerininyükseltilmesi vebuürünlerinbirmarkahalinegetirilerekülke ekonomisiaçısındansürdürülebilirliğininsağlanmasıamacıyla uygulamaya konulan “MandalarMutluÇiftçilerUmutlu Projesi”nin bu manada çok büyük öneme haiz olduğu, Gıda Tarım ve Hayvancılık BakanlığıEğitim YayımveYayınlar DairesiBaşkanlığının delaletiyle, projenin Türkiye genelinde özel projeler kategorisinde kabul edilen iki projeden biri olmasının da bu önemi bir yönüyle göstermiş olduğu,  Bakanlığın uygulamaya koyduğu ulusal ölçekteki projeksiyonlar ve nitelikli destekleme uygulamalarıyla, sayıca azalma gösteren manda varlığımızın hızla artmaya başladığı, Samsun’da  Ondokuzmayıs Üniversitesinin mevcudiyetinin çalışmalara bilimsel nitelik kazandırdığı hususları yanında manda boğa deposu uygulamasıyla mandaların ıslahı ile birlikte sürülerin akşam işletmeye geri götürülerek sağımlarını yapılması böylece entansif manda yetiştiriciliğine geçilmesi  hususları vurgulandı.

OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, yaptığı konuşmada MandaYetiştiriciliğikonulupanelde üreticilerimize üniversitemizinöğretimüyesihocalarıtarafındanbilgilendirmeyapmasıbizi memnunediyor.Sadecebualanlardadeğildiğeralanlardadaüniversitemizin imkânlarından Samsun'adahaçokfırsatvermekistiyoruz,bilgilendirme yapmakistiyoruz.Buşekilde üniversiteninimkânlarınımilletinhizmetinesunmakfırsatıbuluyoruz.Üniversitemizin heralanda dahayaygınbirşekildekullanılmasıgerekir"dedi.

BafraBelediyeBaşkanıZihniŞahin ise,Bafra İlçesinin Türkiye’nin sayılı ovalarından birine sahip bir ilçe olarak,tarımvehayvancılıkprojeleriiçinönemli bir potansiyele sahip olduğu kadar, yine önemli altyapı imkânlarına sahip olduğunu belirterek, manda  yetiştiriciliği  ile  ilgili  bu  projelerin,  üniversite,  İl Gıda  Tarım  ve Hayvancılık  Müdürlüğüvesiviltoplumörgütleriyleberaberyürütülmesi ehemmiyetine vurgu yaptı ve projedeher kademede emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel de konuşmasında Bafra ilçesinin yaklaşık 7 bin baş manda varlığıyla Samsun’da ilk sırada yer almasının yanında, ülke genelinde de önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Mandacılığın geliştirilmesi konusunda Kaymakamlık olarak her türlü imkân ve desteği sağlayacaklarını da sözlerine ekledi.

SamsunMilletvekiliOrhanKırcalı ise BafraOvasınınsadeceTürkiye’nindeğildünyanın da sayılı ovalarından biri olduğunu,  bu bölgedeeskiden manda sürülerininçok fazla olduğunu, ancak daha sonra bakım, pazarlamavb.sebeplerdendolayıbusayının çok azalmakla birlikte, sonyıllardayapılanprojelerveteşviklerle eskiöneminikazandığını,üniversitenin debu türprojeleriniçindeolmasınınülkeekonomisine katkısağlayacağını ifade etti.

Protokol konuşmalarınardındanİl Gıda,TarımveHayvancılıkMüdürlüğündenZiraatMühendisi Murat İyigün tarafından katılımcılara proje sunumu ve 2017 yılı faaliyetleri anlatıldı. İyigün, yurt içi ve yurt dışı çiftçi inceleme gezilerinin, manda yetiştiricileri için çok önemli ilham ve görsel kaynak teşkil ettiğini, modern şartlarda yetiştiricilik yapan işletmelerde bu işin kârlı olduğunu yetiştiricilerin bizzat görmüş olduklarını ve bu yönde kanaat ve izlenim sahibi olduklarını belirtti.

Panelde daha sonra ise Yrd.Doç.Dr.HüseyinErdem “TürkiyeveSamsun'daki mandayetiştiriciliğindekideğişimler”hakkında,  Yrd.  Doç.Dr.Habip Muruz “Mandabeslemededoğru bilinenyanlışlar” konusunda,HayvanSağlığıve YetiştiriciliğiŞube MüdürüTurgutGüler ise “Hayvancılıktadesteklemeler” konusunda konuşmalar yaparak katılımcılara bilgiler verdi.