Malatyalı kayısı üreticilerine uyarı

05 May Monday, 2014
Malatya\'daki Kayısı Araştırma İstasyonu\'nun yetkilileri, kayısı üreticilerini gelecek yıl ürün kaybı yaşamamaları için ağaçlarda gerekli bakım ve ilaçlama çalışmalarını yapmaları konusunda uyardı.
Malatyalı kayısı üreticilerine uyarı

Malatyalı kayısı üreticilerine bakım ve ilaçlama uyarısı yapıldı. Malatya'daki Kayısı Araştırma İstasyonu  yetkilileri, kayısı üreticilerini gelecek yıl ürün kaybı yaşamamaları için ağaçlarda gerekli bakım ve ilaçlama çalışmalarını yapmaları konusunda uyardı.

 

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Abdullah Erdoğan, Malatya ve çevre illerde 29 Mart-1 Nisan tarihleri arasında yaşanan zirai donun, kayısı bahçelerinde zarara yol açtığını anımsattı.

 

Üreticilerin gelecek yıl için hazırlık yapması gerektiğine işaret eden Erdoğan, "Hayat devam ediyor, 'kayısı bahçelerinde don oldu, artık nasıl olsa meyve yok, bir şey yapmayalım' mantığı yanlış bir şey. Çiftçilerimiz sakın ola böyle bir düşünceye kapılmasın" dedi.

 

Bakım ve ilaçlama çalışmalarının önemine dikkati çeken Erdoğan, çiftçilerin ellerinden geldiği ölçüde önemli olan bakımları mutlaka yapmaları gerektiğini ifade etti. Gelecek senenin ürününün bu yıl oluşacak sürgünler (filiz-küçük dal) üzerindeki gözlerden elde edileceğini aktaran Erdoğan, “Eğer siz yıl içerisinde kayısı ağacına ciddi manada bakmazsanız, gerekli gübreleme, ilaçlama ve sulamaya dikkat etmezseniz ertesi yıl ürün kayıplarınız olacaktır. Bu da sizi bir yıl daha ekonomik anlamda zayıf düşürecektir. Yapılan araştırmalar da bunu teyit ediyor" diye konuştu.

 

Kayısı Araştırma İstasyonu Bitki Sağlığı Bölüm Başkanı Talip Yiğit ise, hastalık ve zararlılarla mücadelenin önemli olduğunu belirterek, "İlimizde ve bölgemizde kayısıda çok yoğun bir şeklide görülen yaprak delen hastalığı, halk arasında 'çil' olarak bilinen hastalık, ağacın bütün dokularına zarar vermektedir" ifadelerini kullandı.

 

Yapraklarda saçma deliği şeklinde delikler oluşmasına neden olan bu hastalıkla mücadele edilmediği takdirde, gelecek yılki ürünün büyük ölçüde azalacağını ifade eden Yiğit, üreticileri gerekli bakım ve ilaçlama çalışmalarını yapmaları konusunda uyardı.