Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Malatya'da, çiftçiler meyve ağaçlarını yeni sezona hazırlamaya başladı.
Kayısının başkenti Malatya’da yeni sezon hazırlıkları başladı.
Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı ilde üreticiler hazırlıklarına ilaçlamayla başladı.
Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, ilaçlama ilgili hatırlatma yaptı. Kayısı ağaçlarının yılın dört mevsimi bakım isteyen bir ağaç olduğunu ve üreticilerin bunun bilincinde olarak ağaçlara gerekli bakımları yaptığını dile getiren Macit, "Gelecek sezonun hastalıklarıyla mücadele etmek için ağaçlar yapraklarını dökünce mutlaka bordo bulamacı ilacını atmamız gerekir. Budama yapan çiftçiler, güz ilacını, ilkbaharda budama yaparsa ilkbahar budama ilacını yapması gerekir." diye konuştu.
Macit, geçmiş yıllarda çiftçilerin bu mevsimlerde attığı ilaçları göztaşı ve kireci karıştırarak yaptığını son dönemde hazır ilaçların kullanıldığına dikkati çekerek, şu uyarılarda bulundu: "Kayısı ağaçlarının sağlığını korumak amacıyla çiftçilerimizin ilaçlama yapması gerekiyor. İlaçları her yıl düzenli olarak atmamız gerekiyor. Hiçbir dönemde ilacı aksatmamalıyız. İklim şartlarına göre yeni bir hastalık veya böcek kayısı ağaçlarına musallat olursa üreticiler teknik elemanlara danışarak mücadelesini yapmalı.
Çiftçilerimize önerimiz mutlaka ağaçlara yüzde 3'lük bordo bulamacı atması. Bordo bulamacı çoğu mantar hastalığına iyi geliyor, bakır ilacı ise sadece yaprak delen gibi hastalıklara iyi geliyor. İlkbaharda oluşacak mantar hastalıkların ilk ilaçlaması göztaşıdır. Kışı, toprak, yaprak ile ağacın gövde ve dalında geçiren mantar hastalıklarının sporları ile mücadelesi için ilaç atılır."
Yeşilyurt ilçesinde kayısı üretimi yapan Ertuğrul Yiğit de Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün tavsiyesine göre ilaçlama yaptığını belirtti. "Biz bordo bulamacı ile kireci yüzde 3'lük oranla karıştırarak göztaşı ilacını kendimiz hazırlıyoruz. Bu ilacı hastalık ve zararlılara karşı yaprak dökümünden sonra atıyoruz. Hava soğuk da olsa biz bu ilaçlamayı yapıyoruz. " değerlendirmesinde bulundu.
Kayısı, bu özenli bakım ile Malatya’ya ciddi bir gelir kapısı olmuş durumda. Verilere göre kuru kayısı üretiminden ülke ekonomisine yıllık ortalama 250 milyon dolarlık girdi sağlandı.
malatya
kayısı
ilaçlama
tavsiye
yeni sezon
hazırlık
Tahir Macit