Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya\'da kayısının yanı sıra farklı ürün desenlerinin de denenmesi gerektiğini ifade etti.
Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya'da kayısının yanı sıra farklı ürün desenlerinin de denenmesi gerektiğini ifade etti.
Çiçek, yeni ürünler denenme zorunluluğunun kayısıya alternatif düşüncesiyle değil, çiftçinin dar boğaz yaşadığı yıllarda yerine ikame edebileceği ürünler yönünden düşünmek gerektiğini kaydetti.
Kuru kayısı üretiminde yavaş yavaş Malatya'ya rakiplerin çıkmaya başladığını vurgulayan Çiçek, "Dünya'da 'kuru kayısı başkenti' olarak kendimizi tarif ediyoruz. Verilere baktığımızda, ürettiğimiz kayısının büyük oranda ihracata yönelik söz konusu olması, büyük alanda kayısı yetiştirilmesi, tarımsal istihdamın büyük anlamda kayısı ile ilgili olması bu tarifi ortaya çıkarıyor. Ama unutmamak gerekiyor, kuru kayısıda da dünyada yavaş yavaş rakiplerimiz oluşmaya başladı” dedi.
Malatya'da farklı ürün desenlerinin denenmesi gerektiğini ve tarımda birçok olayı insan eliyle yönlendirmenin zor olduğunu kaydeden Çiçek, tarımla iklime ve tabiata açık bir üretim yapıldığını ifade etti.
Çiçek, “Bu yıl ve geçmişte çeşitli evrelerde yaşadığımız gibi don, dolu ve kuraklık; buna bağlı olarak verim ve kalite düşüklüğünde çiftçimiz ciddi anlamda darboğazlar yaşıyor ve ekonomik sıkıntılara giriyor. Dolayısıyla da üretimin devamlılığı sekteye uğruyor. Ekonomik anlamda kayısıya alternatif yokmuş gibi bakılıyor ama en azından darboğaz yaşadığımız böylesi günlerde çiftçinin ekonomik olarak hayatiyetini ve faaliyetini devam ettirebilmesi için lokal bölgelerde olsa, farklı ürün desenleri oluşturmak zorundayız” diye konuştu.
Değişen iklim koşullarının üretimi olumsuz etkilediğini belirten Çiçek, "Ciddi anlamda dünyada iklim değişikliği var. Bazı yerde soğuklar, bazı yerlerde de ısınmalar başlıyor. Belki de bir süre sonra bu ürün, yerini başka ürünlere bırakmak zorunda. 1950-1960'lı yıllarda Malatya'da pamuk üretme istasyonları varmış. Ama bugün Malatya'da coğrafik anlamda pamuktan bahsetmek mümkün değil. Buda şunu gösteriyor; iklim belirli süreçte kendisini değiştiriyor. Dolayısıyla farklı bir ürün deseninin ortaya konulması gerekiyor. Sadece bu açıdan bile bakmış olsak, yeni ürünler denenmek zorunda” ifadelerini kullandı.