Çölyak hastalarına müjde!

14 June Thursday, 2012
Türkiye'de ilk kez Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yetiştirilen ve çölyak hastaları için bir umut olan ''karabuğday'' düzenlenen tarla günüyle tanıtıldı
Çölyak hastalarına müjde!

Türkiye'de ilk kez Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BDUTAE) tarafından yetiştirilen, çölyak hastaları için umut ve çiftçiler için yeni bir gelir kapısı olan Karabuğday tarla günü ile tanıtıldı.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, BDUTAE'de düzenlenen tarla gününde yaptığı konuşmada, insanlık aleminin her dönemde çeşitli değerler ürettiğini, üretilen değerlere yakınlaşıldıkça insanın çağdaşlaştığını belirtti.

Doğan, karabuğdayın başta enstitü olmak üzere pek çok kuruluşun iş birliği ile ortaya çıktığını, oluşturulacak iş birliğinin bölgenin rekabet gücünü önemli ölçüde etkileyeceğini dile getirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Tarla Bitkileri Daire Başkanı Ali Osman Sarı ise tarımın dünyada çok stratejik duruma geldiğini aktardı.

Yaklaşık 6 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 9 milyara ulaşmasının beklendiğini anlatan Sarı, şunları kaydetti:

"Bizler de bu nüfusa yetecek yeni ürünler üretmeliyiz. TAGEM olarak bugüne kadar sadece tarla bitkilerinde bine yakın ürün tescil edildi. Bunları yapanlar bakanlığımızda çalışan sessiz kahramanlar. İnsan ve hayvan beslenmesinde önemli bir ürün olan karabuğdayı ülkemize kazandıran arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum."

Konuşmaların ardından, enstitü tarafından bugüne kadar üretilen buğday çeşitleri ve karabuğday ekili araziler incelendi.

Karabuğday

Dünyanın birçok ülkesinde üretilen, önemi ve yaygınlığı gün geçtikçe artan, uluslararası ticarette yeri olan karabuğday, 3-3,5 ayda yetişiyor. Karabuğday insan ve hayvan beslenmesinin yanı sıra yeşil gübre, toprak düzenleyicisi, diyet ve tıbbi amaçlı olarak kullanılıyor.

Unu ve danesinin glüten içermemesi nedeniyle çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebildiği karabuğdayın yeşil kısımlarından ise kalp damar hastalıkları ile kanser tedavisinde kullanılan "rutin" maddesi elde ediliyor.