Lale anavatanı Türkiye’ye dönüyor

04 March Tuesday, 2014
Ana vatanı Türkiye olmasına rağmen 400 yıl önce götürüldüğü Hollanda ile özdeşleşen lale, Anadolu topraklarına dönüyor.
Lale anavatanı Türkiye’ye dönüyor

Anavatanı Türkiye olmasına rağmen 400 yıl önce götürüldüğü Hollanda ile özdeşleşen lalenin, Anadolu topraklarında yoğun olarak yetiştirilmesi için çalışma yürütülüyor.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Osmanlı Devleti'nin bir dönemine de adını veren lalenin yaklaşık 400 yıl önce Hollanda'ya götürüldüğünü hatırlattı. Hollanda'nın laleyi çok sevdiğini, yılda yaklaşık 700 milyon dal üretim yapar hale geldiğini ifade eden Bağdatlıoğlu, ayrıca Hollanda'nın simgesi haline geldiğini kaydetti.

Lalenin ana vatanının Türkiye olması nedeniyle kendilerine önemli bir görev düştüğüne inandıklarını dile getiren Bağdatlıoğlu, laleyi ana vatanına döndürmek için bazı çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

1 Milyon Dal Üretiliyor

Ana vatanı Türkiye olan laleyi yeni yeni yetiştirme ve ihraç etme çalışmaları yapmalarının çok üzücü olduğunu vurgulayan Bağdatlıoğlu lale soğanlarını, ana vatanı olan Türkiye'de yetiştirme çalışmaları yaptıklarını ve bu çalışmalar tamamlandığında bir milyon dal ihraç edilen lalenin bir kaç yıl sonra yüz milyonlar seviyesine çıkartılacağını kaydetti.

Lalenin daha önce tamamen ithal gelen bir ürün olmasına rağmen ama en azından son yıllarda ithalatın önünü kestiklerini belirten laledeki Türk imajını yeniden getirmeye başladıklarını söyledi. Türkiye'de üretilen laleleri Hollanda, Almanya, İngiltere, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere ihraç ettiklerini dile getiren Bağdatlıoğlu, "Umarım laleyi geliştirir ve yeni çeşitler koyarız, sadece lalenin ana vatanı olarak övünmek yerine kullanan ve üreten bir ülke haline gelebiliriz." dedi.

Bağdatlıoğlu, 1 milyon lale ihracatından yaklaşık 400 bin dolarlık gelir elde ettiklerini vurguladı. Türkiye'de lalenin doğal koşullarda oldukça fazla olduğuna dikkati çeken Bağdatlıoğlu, son zamanlarda bazı belediyelerin park ve bahçe düzenlemelerinde laleyi kullanmaya başladığını kaydetti.

Suda Üretim Yapılıyor

Dünyadaki tarım uygulamalarında teknolojinin oldukça geliştiğine işaret eden Bağdatlıoğlu, şöyle devam etti:

"Artık suda üretim ile bitki yetiştiriliyor. Üst tarafında bitki yetiştirilirken, altında da balık yetiştiriliyor. Birbirinden yararlanıyorlar. Bu teknoloji özellikle Hollanda ve Almanya'da uygulanıyor. Toprağı kullanmadan, gübre kullanmadan, doğayı kirletmeden ekolojik üretim yapıyoruz."