Köy hayatını yaşamak için Türkiye’ye geldiler

29 May Wednesday, 2013
Amerika'da üniversite öğrenimi gören beş kız öğrenci köy hayatını tanımalarını amaçlayan proje kapsamında Türkiye’ye gelerek bir köyde yaşamaya başladı.
Köy hayatını yaşamak için Türkiye’ye geldiler

Amerika'daki Rutgers the State Üniversitesi'nde öğrenim gören beş kız öğrenci, üniversite öğrencilerinin köy hayatını tanımalarını amaçlayan proje kapsamında hocaları ile iki haftalığına Antalya'ya geldi. Burada bir köylünün yapması gereken tarla çapalama, hayvan bakımı gibi tüm işlere katılan öğrenciler günlerinin tamamını köydeki vatandaşlar gibi geçiriyorlar.

Geçen yıl Akdeniz Üniversitesi ile Amerika'nın Rutgers the State Üniversitesi arasında ortak çalışma yapılmasına yönelik imzalanan protokol kapsamında Rutgers the State Üniversitesinden Prof. Dr. Robin Brumfield koordinesinde farklı bölümlerde öğrenim gören beş kız öğrenci, köy yaşantısını daha yakından tanımaları için iki haftalığına Antalya'nın Boztepe Köyü'ne geldi. Öğrencilerden her biri köydeki farklı bir eve misafir oldu.

Dillerini bilmedikleri köylülerle beden dili ile iletişim kuran öğrenciler, köyde öğleye kadar teorik ders görüyor. Öğrenciler, günün geri kalan bölümünde ise önce kaldıkları evlerde bulaşık, temizlik gibi işlere yardım ediyor daha sonra tarlada çapa yapıyor, traktör kullanıyor, tavukları yemliyor ve süt sağımına yardım ediyor.

Köyün çocukları ile ip atlayan, körebe oynayan öğrenciler, akşamları da köydeki düğünlere katılıyor. Kız öğrenciler köydeki insanlardan "Merhaba, günaydın, nasılsın" gibi Türkçe kelimeleri de öğrenmeye başlamış durumda.

Proje Önce Amerika'da Sonra Türkiye'de Uygulandı

Projenin Amerika'nın 31 eyaletinde uygulanmasında pay sahibi olan ve kızı Suzanne'nin ismini projeye veren Prof. Dr. Brumfield, yaptığı açıklamada kızının Türkiye'de bir süre yaşadığını, bu nedenle proje kapsamında Türkiye'ye gelmeleri için ısrarcı olduğunu söyledi. Brumfield ayrıca "Amerika'da Müslümanlara 11 Eylül saldırılarının ardından farklı bakılmaya başladı. Bundan ciddi anlamda rahatsız oldum. Bu ve benzer projeler sayesinde ön yargıların ortadan kalkacağına inanıyorum" dedi.

Türkiye'de ziraat çok önemli olduğundan ve her şeyin çok doğal olmasından dolayı Türkiye'ye geldiklerini belirten Brumfield ayrıca Türkiye'de, Amerikalıların "obez, kötü insanlar olduğu" yönünde bir algı olduğunu, bu proje sayesinde bu algıyı da değiştirmek istediklerini dile getirdi.