Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Mahmut Arslan, kuru fasulyedeki fiyat artışının sadece Türkiyede yaşanmadığını, Çindeki olumsuz hava koşullarından dolayı çiftçinin başka ürünlere yönelmesi ve Güney Amerikadaki kuraklık nedeniyle tüm dünyada olduğunu belirtti.
Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Mahmut Arslan, kuru fasulyedeki fiyat artışının sadece Türkiye'de yaşanmadığını, Çin'deki olumsuz hava koşulları ve çiftçinin başka ürünlere yönelmesi ile Güney Amerika'daki kuraklığın tüm dünyada fiyat artışına neden olduğunu belirtti.
Ulusal Baklagil Konseyi ve Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Mahmut Arslan, son dönemde aşırı fiyat artışıyla gündeme gelen kuru fasulyedeki sorunu değerlendirerek "Bu konu tamamen uluslararası ve dünya çapında bir sorun olduğu için fiyatlar yükseldi" dedi.
Kuru fasulyedeki fiyat artışını Türkiye'deki tarıma bağlamanın doğru olmadığını belirten Arslan, artışın tamamen dünya çapında bir sorun, uluslararası bir olay olduğunu söyledi. Türkiye'nin kuru fasulyede gerek üretim gerekse tüketim açısından iyi bir yere sahip olduğunu ifade eden Arslan, "Türkiye'nin kendi kendine yeten bir fasulye üretimi son yıllarda oluşmadı. 35-40 bin ton civarında yıllık ithalat hacmimiz var. Böyle bir açık her yıl vardı. O nedenle fiyat artışları bu açıktan kaynaklanmıyor. Tamamen küresel bir olay" dedi.
Çin'deki olumsuz hava koşulları nedeniyle çiftçilerin başka tarım alanlarına kaymasının Güney Amerika'da da olumsuz hava koşulları ve büyük kuraklık yaşanmasının dünyayı böyle bir sorunla karşı karşıya bıraktığını belirten Arslan, "Dünyadaki bütün ithalatçılar kaynak olarak hep buraları gördüler. Bu kaynaklar kuruyunca değişik kaynaklara yöneldiler. O kaynaklarda da fiyatlar arttı. Fiyatların artışından ötürü bütün ülkeler, bütün kuru fasulye tüketicilerinin kuru fasulye arayışından dolayı fiyatlar arttı" diye konuştu.
Bugün 2 bin 500 ile 3 bin dolar arasında Türkiye teslimi fiyatlar olduğunu dile getiren Arslan, bunun da yaklaşık 6 bin-6 bin 500 lira arasında bir fiyata karşılık geldiğini kaydetti. İthal kuru fasulyenin Türkiye'de yüzde 20 gümrük vergisi olduğu bilgisini veren Arslan, bunun sonucunda da 7-8 bin lira maliyet oluştuğunu, tüketiciye satış fiyatının da otomatik olarak arttığını söyledi.
Türkiye'de kuru fasulye üretiminin yetmemesini yetiştirilmesi zor bir ürün olmasına bağlayan Arslan, "Fasulyenin yılda en az 5 defa sulanması, sulu yerde olması, 32 dereceden yukarı bir hava sıcaklığının olmaması ve çapalamanın eksik yapılmaması lazım. Bundan dolayı da çiftçilerimiz daha kolay tarımı tercih ederek buğday, mısır ve ayçiçeği tarımına yöneldiği için kuru fasulyenin üretimi yıllar önce 400-500 bin tondan bugün 150-200 bin tonlara geriledi" ifadelerini kullandı.