Kuru fasulyede hasat zamanı

12 September Thursday, 2024
Muş'ta devlet desteğiyle 2 bin 100 dekar alana ekimi yapılan kuru fasulyenin hasadına başlandı. Giresun'un Çamoluk ilçesinde de hasadı yapılan ve geleneksel yöntemlerle üretilen fasulye, tadı ve kısa sürede pişmesiyle tercih ediliyor.
Kuru fasulyede hasat zamanı
Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında kentteki 105 çiftçiye yüzde 75 hibeyle 7 ton kuru fasulye tohumu dağıtıldı.

Tohumları kentteki 2 bin 100 dekar alanda toprakla buluşturan çiftçiler, büyük emekle yetiştirdikleri fasulyenin hasadını yapıyor.

Merkeze 35 kilometre uzaklıktaki Yoncalıöz köyünde düzenlenen hasat törenine katılan Muş Valisi Avni Çakır, Muş Ovası'nın Çukurova ve Trakya'dan hiçbir farkının olmadığını söyledi.

Muazzam bir ovaya sahip olduklarını ifade eden Çakır, şöyle konuştu:

"Ovada su kaynakları oldukça yeterli. Muş tarım ve hayvancılıkta sahip olduğu bu eşsiz konumla geleceğin parlayan yıldızlarından biri olacak. Her fırsatta hasat programlarına gidiyorum. Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan kardeşlerimize verdiğimiz önemi göstermek için uğraşıyoruz. Diğer insanları da teşvik etmek için çaba gösteriyoruz. Ürünlerin çeşitlendirilmesi çok önem arz ediyor. Değerli çiftçimizi yürekten tebrik ediyorum. Burada 350 dönümde bir risk alarak ekim yaptı. Herkes buğday ve arpa ekiyor. Yani dedesi ne ekiyorsa oğlu da torun da onu ekiyor. Amacımız artık dedenin ektiğinin yanına ilaveler koyalım. Hava şartlarına göre, toprağımızın yapısına göre, devletimizin desteklerine göre, dünya konjonktüründeki o ürünün almış olduğu stratejik konuma göre ürün yelpazemizi genişletelim. Buğday ve arpada ülke ekonomisine katkı sunan ciddi üretimler yapıyoruz ama nohutta, fasulyede, mercimekte maalesef normal kapasitenin çok altındayız. Sayın Bakan'ımız da geçen hafta sonu açıklamıştı, ürün ve bölge bazlı destekler çok isabetli bir karar olmuş. Hasadımız bereketli olsun."

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün ise Muş'ta tarıma elverişli 357 bin hektarlık alanın olduğunu belirtti.

Hem tarımsal üretim planlaması hem de yeni destek modeline geçildiğini kaydeden Gün, şunları kaydetti:

"Kuru fasulye katma değeri yüksek bir ürün. Şu anda planlamanın içinde ama bunun daha da çok artırılması gerekir. TAKE Projesi kapsamında 105 çiftçimize yüzde 75 hibeyle 7 ton kuru fasulye dağıtıldı. İlimizde de 2 bin 100 dekarlık alana ekim gerçekleştirildi, 425 ton ürün bekliyoruz. İlin ekonomisine 21 milyon liralık katkı sağlamasını öngörüyoruz."

Vali Çakır daha sonra traktöre binerek ilk hasadı yaptı.

Çamoluk şeker kuru fasulyesinde hasat başladı

Giresun'un Çamoluk ilçesinde coğrafi işaretli şeker kuru fasulyenin hasadına başlandı.

Çamoluk ilçesinde yüzyıllardır yetiştirilen, kendine has tadı ve aromasıyla ilgi gören Çamoluk şeker kuru fasulyesi, Türk Patent ve Marka Kurumunca Mayıs 2018'de coğrafi işaret olarak tescillendi.

İlçede ilk zamanlar daha çok yöre halkının kendi ihtiyaçları için yetiştirdiği fasulyenin ticari amaçlı üretimi son yıllarda artmaya başladı.

Çamoluk Belediye Başkanı Ergün Bakırhan,  yörede fasulye üretimine büyük önem verdiklerini söyledi.

Çamoluk şeker kuru fasulyesi üretiminin son yıllarda Tarım ve Orman Müdürlüğünün de destekleriyle gelişim gösterdiğini belirten Bakırhan, fasulyenin yöre çiftçisi için ciddi gelir kaynağı haline geldiğini ifade etti.

Bakırhan, yörede çiftçilerin tarlalarda fasulye hasadına başladıklarını dile getirerek, "Çamoluk'ta bu sezon için 300-350 dönüm alana fasulye ekimi oldu. Çiftçilerimiz de bugünlerde hasat sürecini başlattı. 75-80 ton rekolte beklentimiz var." dedi.

- "50 dönüm alanda örnek bahçe oluşturduk"

Belediye olarak fasulye üretimi için proje başlattıklarını kaydeden Bakırhan, "50 dönüm alanda örnek bahçe oluşturduk. Biz de hasada başladık. Burada üretim yaparak gelir sağlayacağız." diye konuştu.

Bakırhan, gelecek yıl ilçede kuru fasulye üretim sahasını 500-600 dönüme çıkarmayı hedeflediklerini ifade ederek, "Bu yönde altyapı hazırlıklarına devam ediyoruz. 5 yıl içerisinde de üretim alanımızı 3 bin dönüme çıkarmayı hedefliyoruz. Fasulye üretiminden belediyeye çok ciddi kaynak sağlamayı amaçlıyoruz." dedi.

İlçede üretilen kuru fasulyenin pazarların yanı sıra internette alıcı bulduğunu belirten Bakırhan, yoğun taleple karşılaştıklarını söyledi.

Bakırhan, Çamoluk ilçesinin tarım ve hayvancılık açısından büyük potansiyeli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Tarıma ciddi yatırımlarımız söz konusu. Örtü altı sebze yetiştiriciliğiyle ilgili proje geliştirdik. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden 5 sera temin ettik. Bu sayıyı önümüzdeki yıl 30'a çıkartacağız. Vatandaşlarımıza da destekler sağlayacağız. 20 dönüm alana sebze ve meyve ektik. Karpuz, taze fasulye, patlıcan, biber, salatalık ektik. Bu ürünlerde de ciddi oranda başarılı olduk. Hasat yaparak pazara sunuyoruz. Yine hayvancılıkla ilgili projemiz var. İnşallah Çamoluk'ta tarımı ve hayvancılığı geliştireceğiz. İnsanımıza bölgede bu alanda gelir kaynakları oluşturacağız."

Çiftçi Yusuf Dağıtmaç ise 30 dönüm alanda fasulye üretimi yaptığını belirterek, "Şu anda hasat dönemindeyiz. 2 ila 2,5 ton arası rekolte beklentimiz bulunuyor. İnşallah emeğimizin karşılığını alırız." ifadesini kullandı.
Tarım orman kuru fasulye hasat verim coğrafi işaret muş Giresun