Önemli su kaynaklarına sahip Van, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sağladığı desteklerle Türkiye'nin alabalık üretim merkezlerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor.
Bendimahi, Hoşap, Karasu, Şamran, Zilan, Çatak ve Bahçesaray çayları gibi önemli su kaynaklarına sahip Van, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sağladığı desteklemelerle Türkiye'nin alabalık üretim merkezlerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor.
Gürpınar, Çatak, Erciş, Muradiye ve Bahçesaray ilçelerindeki akarsulara kurulan alabalık üretim tesisleri, bölgenin ekonomik gelişiminin yanı sıra su kaynaklarının değerlendirilmesini de sağlıyor.
Doğal etkenlerin yanı sıra arazilerin yanlış kullanılması, sanayileşme gibi nedenlerle yaşanan küresel iklim değişikliği, kirletilmemiş su kaynakları bakımından zengin, Van ve çevresinde fırsata dönüşecek.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, küresel iklim değişikliği nedeniyle batı bölgelerindeki su kaynaklarının ısınmasının alabalık üretimini olumsuz etkileyeceğini belirterek, bu durumun Doğu Anadolu Bölgesi için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.
Türkiye'nin alabalık üretiminde çok önemli bir konuma geldiğini ve yıllık 100 bin ton üretim yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Sarı, bu üretimin 60 bin tonunun Ege Bölgesi'nin güney kısımlarında gerçekleştiğini ifade etti.
Sarı, küresel iklim değişikliği senaryolarına bakıldığında, alabalık üretiminin en yoğun yapıldığı bölgelerin küresel iklim değişikliğinden olumsuz etkileneceğine dikkati çekti. Gelecek yıllarda alabalık üretiminin yüzde 50'den fazlasını karşılayan illerde iklim değişikliğine bağlı olarak su sıcaklıklarının artacağını ifade eden Sarı, buralardaki alabalık üretiminin düşeceğini kaydetti.
İklim değişikliğinden etkilenecek bölgelerdeki alabalık arzında meydana gelen düşüşün Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki üretimle karşılanabileceğini vurgulayan Sarı, Akdeniz ve Ege bölgesi için tehdit olan küresel ısınmanın, potansiyel su kaynakları korunabilirse Doğu Anadolu Bölgesi için fırsat olduğunu söyledi.
Hedeflenen alabalık üretiminin gerçekleşmesi için su kaynaklarının koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Sarı, bölgede su kaynaklarının fazla olmasının, hidroelektrik santrali (HES) inşaatlarını da cazip hale getirdiğini, bu nedenle projelerin incelemelerden sonra hazırlanması gerektiğini anlattı.
Prof. Dr. Mustafa Sarı, bölgede işsizliğin çok fazla olduğunu ve alabalık üretiminin artmasının bu sorunun giderilmesinde de önemli bir gelişme sağlayacağını vurgulayarak, alabalık yetiştiriciliğinin, bölgedeki canlı hayvan üretiminden sonra en önemli üretim kaynağı olabileceğini belirtti.
Gürpınar ilçesinde kurduğu alabalık tesisinde 20 yıldan bu yana üretim yapan Abdullah Arvas da kentin alabalık üretimi konusunda çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.