Kurban bayramı öncesi alınacak tedbirler

28 October Friday, 2011
Adana İl Müdürlüğü tarafından yaklaşan Kurban Bayramı öncesi alınacak tedbirler belirlendi
Kurban bayramı öncesi alınacak tedbirler

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle, Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce bayram öncesi bazı tedbirler alınmış olup; İl Müdürü Ömer AKMAZ, Adana'da kurbanlık hayvan sıkıntısının bulunmadığını belirterek, kurban kesim işlemlerinin sağlıklı bir şekilde ve uygun bir ortamda yapılabilmesi için kurbanlık hayvan satan yetiştiricilerimizin ve vatandaşlarımızın aşağıda belirlenen hususlara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

1- Kulak küpesi, pasaportu bulunmayan, veri tabanına kaydedilmemiş ve şap aşısı ve ppr aşısı yapılmamış hayvanlara menşei şahadetnamesi ve veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir.

2- Kurbanlık hayvanlar, yurtiçi veteriner sağlık raporu düzenlenmeden önce, son zamanlarda belirli bölgelerde insanlarda görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının taşıyıcısı olan keneler yönünden; dikkatli bir şekilde muayene edildikten sonra sevk edilecektir.

3- Kurban Bayramı süresince, İl Müdürlüğünün sorumluluğunda ve Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürünün koordinasyonunda İl ve İlçelerde yeterli sayıda araç ile nöbetçi veteriner hekimler görevlendirilecektir.

4- Kurbanlık hayvanlar Kurban Hizmetleri Komisyonunca alınan kararlar doğrultusunda sadece komisyonca belirlenen yerlerde alınıp satılacaktır.

5- Kurbanlık hayvan satış yerleri, Belediyeler ile müştereken usulüne uygun olarak İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından denetlenecektir.

6- Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenen kurbanlık kesimi yapacak özel işletmeler denetlenecek ve komisyonun belirlediği yerler dışında kesim yapılmayacaktır.

7- İl ve İlçelere sevk olunacak hayvanların Menşe Şahadetnamelerinin titizlikle incelenecek, silinti kazıntı, mühürleri okunmayanlara işlem yapılmayacaktır.

8- Kurbanlık hayvanlara resmi Veteriner Hekimlerce yapılacak sağlık muayenesinden sonra Veteriner Sağlık Raporu verilecek, bulaşıcı, salgın hastalık taşıyan veya hastalıktan şüpheli hayvanlar için 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 2011/06 no'lu Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi ve 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununa bağlı yönetmelikler çerçevesinde işlem yapılacaktır.

9- Küçükbaş hayvanlara kulak küpesi takılmış olması gerekmektedir. Sevk verirken küpeli olanlara sevk verilecektir.

10- Hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyecektir.

11- Kurbanlık hayvanların sevklerinin kontrolleri açısından, Jandarma, Emniyet teşkilatı ile Belediye zabıta ekiplerinin koordinasyon içerisinde yapacağı yol kontrol denetimleri artırılacaktır.

12- Kurbanlık hayvanların kesiminden sonra kulak küpeleri kesim yerlerindeki görevliler, muhtarlar, din görevlileri, belediye zabıta memurları ve diğer yetkililer aracılığı ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine 28 Kasım 2011 Pazartesi günü mesai bitimine kadar teslim edilmesi gerekmektedir.

13- Belediyeler ve Köy Muhtarları kesilen hayvanlara ait atıkların usulüne uygun imhası için gerekli özeni gösterecektir. Kesim yerlerinin temizlik ve dezenfeksiyonunun yapılması için gerekli önlemler alınacaktır.