KTÜ'de balık aşısı üretildi

13 February Wednesday, 2013
Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi'nde balıklarda sık görülen hastalıklarla mücadele etmek ve yetiştiricilikte antibiyotik kullanımının önüne geçmek amacıyla dünyada ilk kez hastalığa yol açan bakterinin iki geni çıkarılarak aşı üretildi.
KTÜ'de balık aşısı üretildi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi'nde balıklarda sık görülen hastalıklarla mücadele etmek ve yetiştiricilikte antibiyotik kullanımının önüne geçmek amacıyla dünyada ilk kez hastalığa yol açan bakterinin iki geni çıkarılarak aşı üretildi.

KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Deniz Ekolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Altınok, orijinal adı 'aroA ve aroC Mutant Yersinia Ruckeri ve Vibrio Anguillarum'un Canlı Aşı Olarak Kullanılması' projesinin, KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Trabzon Merkez Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ortaklığında yürütüldüğünü kaydetti.

TÜBİTAK'ın desteklediği projeyle balıklarda sık görülen bakteriyel hastalıklarla mücadele için aşı geliştirmenin amaçlandığını belirten proje lideri Prof. Dr. Altınok, Türkiye'de tatlı su ve deniz balıkları yetiştiriciliğinde en çok balık kaybına yersinioz ve vibriosiz hastalıklarının neden olduğunu belirtti. Yapılan çalışmayla bu hastalıklara yol açan bakterilerin geniyle oynadıklarını ifade eden Prof. Dr. Altınok, bakteriden aroA ve aroC genlerini çıkartarak, bakterilerin çoğalma yeteneğini kaybettiklerini söyledi.

Prof. Dr. Altınok, iki geniyle oynanan bakterinin balığa verilmesiyle balığın hastalıklara karşı bağışıklık sistemi geliştirdiğini ifade ederek, böylece balıkların hastalanmadığını belirtti. aroA ve aroC genleri üzerinde tek tek çalışma denendiğini ama ikisinin ilk defa bir arada kendileri tarafından gerçekleştiğini vurgulayan Altınok, bunun da aşının güvenilirliğini ve etkinliğini artırdığını ve bunu da dünyada başarıyla ilk kez kendilerinin yaptığını kaydetti.

Canlı aşının balıkların yemine katılarak kolay şekilde kullanılabileceğini belirten Altınok, balıkların yerken aşılandığın ve balıkların sabah, akşam olmak üzere günde iki kez yemlenerek aşılanabildiğini kaydetti. Altınok, oldukça basit olan bu işlemle balıkların bağışıklık sisteminin geliştirildiğini söyledi.