Koyun ve keçi yetiştiricileri de desteklemeden faydalanacak

14 May Thursday, 2015
Koyun ve keçi yetiştiriciliği yapan yetiştiriciler de anaç hayvan başına yılda bir kez olmak üzere desteklemeden faydalanacak
Koyun ve keçi yetiştiricileri de desteklemeden faydalanacak

Anaç sığır yetiştiriciliği yapan 31 Aralık 2015 itibarıyla en az 5 baş anaç sığıra sahip, yetiştirici ve üretici örgüt üyesi yetiştiriciler yılda bir kez olmak üzere hayvan başına desteklemeden yararlandırılacak.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın "Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ocak 2015 itibarıyla yürürlüğe girdi.

 

Buna göre, desteklemeler için gerekli kaynak, bütçede hayvancılığın desteklenmesi için ayrılan ödenekten karşılanacak ve Bakanlık tarafından gerekli paranın aktarılmasını müteakip Ziraat Bankası aracılığı ile ödenecek.

 

Anaç sığır yetiştiriciliği yapan, 31 Aralık 2015 itibarıyla en az 5 baş anaç sığıra sahip, yetiştirici, üretici örgüt üyesi yetiştiriciler yılda bir kez olmak üzere hayvan başına desteklemeden yararlandırılacak. Tarımsal amaçlı kooperatifler ve süt üreticileri birlikleri, yetiştirici/üretici örgütlerinden birine tüzel kişilik olarak üye olması halinde tek işletme olarak kabul edilecek ve 500 baştan fazla hayvan bulunduran yetiştiriciler hariç, tam ödeme yapılacak.

 

Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği bulunan illerde birliğe üye olma şartıyla birlikler, üye olma şartlarını taşımayanlar ile birlik bulunmayan illerde ise il/ilçe müdürlüğü aracılığıyla başvurusu olan ve hayvanları Bakanlık Hayvan Kayıt Sistemine (Türkvet) kayıtlı yetiştiriciler yılda bir kez olmak üzere hayvan başına anaç manda desteklemesinden yararlandırılacak. Anaç manda desteğinden yararlanacak olan yetiştiricilerde sayı şartı aranmayacak.

 

Koyun ve keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları Koyun Keçi Kayıt Sistemi (KKKS) ve Koyun-Keçi Bilgi Sistemine kayıtlı yetiştiriciler, anaç hayvan başına yılda bir kez olmak üzere desteklemeden yararlandırılacak. Ürettiği tiftiği, Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Tiftikbirlik) ve/veya Kooperatiflerine satan ve Tiftik Kayıt Sistemi veri tabanına kaydettiren üreticilere, kilogram başına destekleme ödemesi yapılacak.

 

GAP, DAP, DOKAP ve KOP illerinde anaç sığır yetiştiriciliği yapan, yetiştirici/üretici örgütü üyesi yetiştiriciler üyesi olduğu örgütü aracılığıyla, üye olmayan yetiştiriciler ise ön soy kütüğü üzerinden il/ilçe müdürlüğüne müracaat edecek. Yetiştiriciler, bu desteklemeden hayvan başına yılda bir kez yararlandırılacak.

 

Besilik materyal üretim (buzağı) desteklemesinden yararlanacak olanların, e-ıslah'a kayıtlı analardan, e-ıslah veri tabanına kayıtlı kombine ve etçi ırk sığırların, aynı ırk boğanın spermasıyla suni tohumlama sonucu veya aynı ırk proje tabii tohumlama boğasının tohumlamasından doğmuş olması gerekiyor.

 

Çiğ Süt Üretiminin Desteklenmesi

 

Çiğ süt primi, üretmiş olduğu çiğ sütü, süt işleme tesislerine, fatura, e-fatura veya müstahsil makbuzları karşılığında kendisi, yetiştirici, üretici örgütü veya bunların yüzde 50'nin üzerinde paya sahip oldukları ortaklıkları vasıtasıyla satan, Süt Kayıt Sistemi veri tabanına aylık olarak kaydettiren ve ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış yetiştirici veya üretici örgütüne üye olan yetiştiricilere, hazırlanan ödeme icmalleri esas alınarak manda, koyun ve keçi sütü ile inek sütü için soğutulmuş süte farklı olmak üzere beher litre için destekleme ödemesi yapılacak.

 

Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı, en az 30, en fazla 1000 adet arılı kovana sahip yetiştirici/üretici örgütü üyesi arıcılara, belirtilen esaslar çerçevesinde arılı kovan başına destekleme ödemesi yapılacak. Seralarda polinasyon amaçlı bombus arısı kullanan Örtüaltı Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere, Bakanlıkça bombus arısı üretim izni verilmiş işletmelerden veya bu işletmelerin bayilerinden, o yıla ait üretim sezonu boyunca polinasyon maksatlı bombus arı kolonisi satın alarak kullanmaları halinde, koloni başına destekleme ödemesi yapılacak.

 

İpek böceği yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve üretiminin arttırılması için yaş ipek böceği kozası üreticilerine ücretsiz dağıtılacak ipek böceği tohumunu sağlayan Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (Kozabirlik) tohum bedeli için kutu başına, ürettiği yaş ipek böceği kozasını Kozabirlik, kooperatifleri veya faaliyet alanı kozadan flatürle ipek çekimi ve işleme olan tüzel kişilik vasıflarına haiz işletmelere satan yetiştiricilere ise kilogram başına ödeme yapılacak.

 

Besilik Erkek Sığır Desteklemesi

 

Kesim tarihi itibarıyla, besi süresinin son 90 gününü müracaatçının veya eşinin işletmelerinde tamamlamış, Bakanlık Hayvan Kayıt Sistemine (Türkvet) kayıtlı, yurtiçinde doğmuş ve en az 12 aylık yaşı tamamlamış erkek sığırlarını (manda dahil) Bakanlıktan onay/şartlı onay belgesi almış veya geçiş süresinden yararlanan kesimhanelerde kestiren ve kesim bilgilerini Kırmızı Et Kayıt Sistemi veri tabanına kaydettiren üreticilere, sözleşmeli besicilik yapanlara farklı olmak üzere Bakanlıkça belirlenecek miktarda hayvan başına destekleme ödemesi yapılacak. Yöneticisi istihdam desteği 300 ve üzeri anaç küçükbaş (koyun-keçi) hayvan varlığına sahip işletmelere ödenecek.

 

Hayvan hastalığı tazminatı desteklemeleri, programlı aşı uygulamalarına ilişkin esasların da belirlendiği tebliğe göre, hastalıklardan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip olan süt sığırı işletmelerinde bulunan, damızlık boğalar dışındaki, altı ay yaşın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için belirlenen esaslar dâhilinde hayvan başına doğrudan destekleme ödemesi yapılacak. Ari sığır başına ödeme birim miktarları 500 başa kadar tam olarak, 501 baş ve üzeri için ise yüzde 50'sine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanacak.

 

Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunmasına ilişkin desteklemelere göre de hayvansal üretimle iştigal eden, işletmesi ve hayvanları Bakanlık kayıt sistemine (Türkvet, KKKS, AKS) kayıtlı yetiştiricilere destekleme şartlarını yerine getirmeleri halinde ödeme yapılacak. Yerinde koruma desteklemesinden yararlanacak yetiştirici, koruma yerinde ikamet edecek ve destek aldığı türün farklı ırklarını bir arada yetiştiremeyecek.

 

Desteklemelerden faydalanacak yetiştirici/üretici örgütüne üye üreticilere yapılacak ödemeler, merkez birliklerine üye olmak ve üye olduğuna dair belgeyi müracaat sırasında ibraz etmek koşuluyla yetiştirici/üretici örgütleri aracılığıyla veya doğrudan yapılabilecek.