Gümüşhane Kelkit Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğince geliştirilen projeyle Kelkit'e bağlı bazı köyler, rüzgar ve güneş enerjisiyle çalışan sokak lambalarıyla aydınlatılıyor.
Gümüşhane Kelkit’te "Yenilenebilir Enerji Kaynakları Projesi" kapsamında bazı köyler, rüzgar ve güneş enerjisiyle çalışan sokak lambalarıyla aydınlatılıyor.
Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel, elektrik dağıtımının özelleştirilmesiyle dağıtım şirketlerince köylerdeki sokak aydınlatmalarının büyük çoğunluğunun kaldırıldığını belirtti.
Bunun köylerdeki sosyo-kültürel ve güvenlik açısından büyük sorunlara neden olduğunu dile getiren Gazel, bu sorunları ortadan kaldıracak şekilde "Yenilenebilir Enerji Kaynakları Projesi"ni hazırladıklarını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunulan proje kapsamında tüm köylere rüzgar ve güneş enerjisiyle aydınlanma sistemi kurmayı hedeflediklerini anlatan Gazel, "Proje, rüzgar ve güneş enerjilerinin ortak kullanımıyla çalışabilen sokak aydınlatma sistemlerinin köy yerleşimlerinde kullanımına yönelik hazırlandı. En büyük beş köyümüz belirlendi. Bu köylerde, halkın yoğun olarak kullandığı köy meydanı, cami, ilköğretim okuluna ait yolların aydınlatılması sağlanmıştır" diye konuştu.
Gazel, gece aydınlatma sağlanamayan yerleşim yerlerinde özellikle kış aylarında eğitim çağındaki çocukların okula, yaşlı insanların ibadethanelerine gitmelerinde, komşuluk, akrabalık gibi sosyal faaliyetlerin yerine getirilmesinde yaşanan sorunların, projeyle ortadan kaldırıldığını ifade etti.
Proje kapsamında yer alan köylerde üretilen elektriğin fazlasının elektrik dağıtım şirketine satılabileceğini belirten Gazel, elde edilecek gelirin de köy tüzel kişiliği hesabına aktarılarak projenin sürdürülebilirliğinin sağlanacağını kaydetti.
Gazel, yenilenebilir enerji kullanımıyla üretilen enerjinin ilgili elektrik dağıtım şirketine satışından elde edilecek gelirle sistem kendi kendini sübvanse edebileceğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Çoğaltıcı etkisinin finansmanı da bu vesileyle bu ünitelerden elde edilen gelir ve diğer kırsal kalkınma projeleriyle sağlanacaktır. Ayrıca, birliğimiz aracılığıyla projeyi ilçe geneline yaygınlaştırmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğüne 100 ünitelik proje hazırlanarak sunuldu. Projemizin kabul görmesi halinde ilçemiz ülke geneline örnek teşkil edecek bu projeyi uygulama fırsatını elde etmiş olacaktır."
Enerjide yenilenebilir kaynakların kullanımının artmasının, gerek doğrudan gerekse dolaylı istihdam da yaratacağını belirten Gazel, "Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretim yapan santrallerin inşası, kurulması, üretimi, ayrıca bu santrallerin bakım ve onarımlarının yapılmasında işgücü gereksinimi doğacaktır. Böylece yerel işgücü istihdamının artmasıyla bölgedeki işsizlik oranı da azalmış olacaktır" şeklinde konuştu.