Köy çocukları sorunlarına ''icatlarla'' çözüm aradı

09 June Tuesday, 2015
Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi'nin düzenlediği ''Başımıza İcat Çıkarın'' projesi kapsamında, Niğde'nin dört bir yanındaki köy okullarından katılan öğrencilerin birbirinden ilginç sosyal mesaj içerikli icatları ilgi çekti.
Köy çocukları sorunlarına ''icatlarla'' çözüm aradı

Kimi akıllı tencere kimi ise elektronik bostan korkuluğu yaptı.

Niğdeli küçük mucitler evdeki deneyimlerinden yola çıkarak çok sayıda proje ortaya çıkardı.

Dikkat çeken projelerin başında Altunhisar ilçesi Keçikalesi beldesi Cumhuriyet ortaokulu 5. sınıf öğrencisi Abdulkadir Öztürk'ün kız kardeşlerinin okula gidebilmesi ve ders çalışabilmesi için geliştirdiği "Akıllı Tencere" projesi var.

Özellikle kız çocuklarının ev işleri yapmak için okutulmadığını ve küçük yaşta evlendirildiğini gördüğünü belirten Öztürk, annesinin başka bir iş yaparken süt ile ilgilenmediğini ve ocaktaki sütün başında hep kız kardeşlerinin bulunmasından yola çıkarak “Akıllı Tencere” yi icat etti. Tencerenin kapağına motorlu kaşık monte eden Öztürk, kaşık döndükçe sütün karıştırılmasını sağladı.

Bor ilçesindeki Asım Eren Ortaokulu öğrencisi Ahmet Aksüt de teyzesinin bahçesindeki ayçiçeği ve çeşitli sebzeleri kuşlardan korumak için "Elektronik bostan korkuluğu" icat etti.

Güneş enerji sistemiyle çalışan korkuluğun 12 saat boyunca aralıksız hareket edebildiğini belirten Aksüt, "Güneşten aldığı enerjiyi aküye depoluyor. Güneşsiz kaldığı zaman aküden enerji alarak çalışmaktadır. Kolları sürekli hareket halinde olan korkuluk sayesinde tarladaki ürünleri kuşlardan korumuş oluyoruz" dedi.

Keçikale beldesinde yaşayan Cumhuriyet Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Muhammed Öztürk de şiddetli yağışlarda evlerini ve ahırlarını su bastığını ve zor durumda kaldıklarını, bu nedenle "Çok Amaçlı Akıllı Ev" projesi geliştirdiğini belirtti.

Evlerini su basmasından koruması için çözüm aradığında böyle bir icat aklına geldiğini anlatan Öztürk, "Suyun iletkenliğini kullanarak, evin tabanına yerleştirdiğim kablolara temas ettirdim ve burada sesli sinyal sayesinde sel baskınlarından haberimiz olacak. Hedefim evlerde bunu kullanılabilir hale getirmek" dedi.

BİLSEM Fen Bilimleri öğretmeni Cüneyt Akyol, proje kapsamında çok güzel sonuçlar aldıklarını ve kırsal kesimde yaşayan öğrencilere gerekli fırsat verildiğinde neler yapabildiklerini görme imkanı bulduklarını söyledi.