Fethiye'de yaşayan yazılım mühendisi, KOSGEB'den aldığı destekle bir balık sayma makinesi alarak Türk Patent Enstitüsü'nden patent aldı.
Fethiye'de girişimci bir yazılım mühendisi tarafından üretilen balık sayma makinesi, elle sayım yapan balık çiftliklerinde iş gücünü azaltıp, zaman tasarrufu sağlayacak.
Fethiye'de girişimci yazılım mühendisi Beyazıt Kelçeoğlu tarafından KOSGEB'den alınan destek ile üretilen ve Türk Patent Enstitüsü'nden patenti alınan balık sayma makinesi, yüzde 3 ile 5 arasında hata payıyla sayım yapıyor.
Yazılım mühendisi Beyazıt Kelçeoğlu, farklı sektör arayışı içindeyken su ürünleri mühendisi arkadaşının önerisi üzerine alabalık çiftliklerinde kullanılan balık sayma makinesi üzerine araştırma yapmaya başladı.
Araştırmalarını proje haline getiren Kelçeoğlu, geri dönüşümsüz Ar-Ge desteğinden faydalanmak için KOSGEB'e başvurdu. Başvurusu kabul edilen Kelçeoğlu, "Sıralı sensör sistemli gömülü yazılım destekli balık ve genel amaçlı sayma cihazı"nı geliştirerek, Türk Patent Enstitüsü'nden patentini aldı.
Yurt Dışındakine Göre Çok Daha Ucuz
Beyazıt Kelçeoğlu yaptığı açıklamada Türkiye'de bir ihtiyacı karşılamak ve insanların işini kolaylaştıracak ürünler üretmek için yeni pazar arayışı içine girdiklerini söyledi.
Balık çiftliklerinde sayım makinelerine ihtiyaç olup olmadığını araştırdığını dile getiren Kelçeoğlu, İzlanda'da bir firmanın bu tür makineleri ürettiğini belirlediğini anlattı.
Bu firmanın Türkiye'de servisinin olmadığını ifade eden Kelçeoğlu, bu nedenle makine arızalandığında geri gitmesi ya da yedek parçanın gelmesinin beklendiğini, bunun hem çok pahalı hem de 4-5 ay gibi zaman kaybına neden olduğunu vurguladı.