Bilinçli bir üretimin daha verimli olacağı ilkesiyle yola çıkan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü eğitim programları düzenliyor. “Kooperatiflerin Desteklenmesi ve Kadınların Güçlendirilmesi Programı”nda tarım sektöründe kadın istihdamına vurgu yapıldı. Katılımcılara tarımsal kooperatiflerin desteklenmesi ve kırsaldaki kadın girişimcilerin güçlendirilmesinin önemi anlatıldı.
Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera: Orhan KAĞITÇI
Fotoğraf: Muhsin ATAK
Kooperatifler güçleniyor, üreten girişimci kadınlar destekleniyor. Güçlü üretim eğitimli çiftçilerle sağlanıyor.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün düzenlediği “Kooperatiflerin Desteklenmesi ve Kadınların Güçlendirilmesi Programı”na üreticiler yoğun ilgi gösterdi.
Ülke kalkınmasında önemli bir rol oynayan tarım sektöründe kadın istihdamına vurgu yapmak amacıyla düzenlenen program, tarımsal kooperatiflerin desteklenmesi ve kırsal alandaki kadın girişimcilerin güçlendirilmesine odaklanıyor.
Eğitim programlarının devam etmesini hedeflediklerini söyleyen Bursa Vali Yardımcısı Sultan Doğru, “Kadın Kooperatifçiliği, kadınların sermaye erişimi, yer kiralamaları, ihtiyaç duyulan danışmanlık hizmetleri, üretim ve pazarlama gibi kritik alanlarda kadınlara önemli fırsatlar sunmaktadır. Ülkemizde ne yazık ki bütün şehirlerimizde bunun gerçekleştiğini göremiyoruz. Bursa bu bakımdan öne çıkan bir şehir olmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı arasında 2018'den beri devam eden protokolün 2023 yılında beş yıl daha yenilenmesi ve işbirliğinin artarak devam etmesi ülkemiz kadınları adına mutluluk vericidir.” dedi.
İl Müdürü İbrahim Acar, kadınların üretime daha fazla katılımını ve güçlenmesini hedeflediklerini belirterek, “Bugün burada bir araya gelmenin sevinci ve heyecanı içindeyiz. Türkiye'nin kalkınmasında kilit bir rol oynayan tarım sektöründe, özellikle kadınlarımızın daha fazla katılımını ve güçlenmesini hedefleyen önemli bir programa ev sahipliği yapıyoruz. 1999 yılında başlayan kadın kooperatifçiliği hareketi, bugün geldiği noktada kırsal alanlarda önemli bir ivme kazanmış durumda. Bakanlığımızın desteklediği tarımsal kooperatifler, zaten kadın ortaklarımızla başlamıştı. Ancak, son yıllarda kadınlarımızın öncülüğünde kurulan özelleşmiş kooperatifler, geleneksel gıdalardan el sanatlarına kadar pek çok alanda faaliyet gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
“Kadın Kooperatifleri Bursa'da Önemli Bir Rol Oynuyor"
Kooperatiflerin kırsal alanda dönüşüm yarattığını dile getiren Acar, “Bursa'da, 415 tarımsal amaçlı kooperatif ve 44.249 ortağımızla büyük bir aile olduk. 2018'e kadar sadece kadınlardan oluşan 3 kooperatifimizle başladık; Trilye, Oylat ve Zeyniler. Ancak, gözlemlerimiz ve gayretlerimizle 2019'da iki, 2020'de bir, 2021'de on, 2022'de iki kooperatif daha kurarak toplamda 18'e ulaştık. Bu kooperatiflerimiz, 423 kadın ortağımızla kırsal alanda bir dönüşüm yaratıyor. 16 ilçemizde faaliyet gösteren kooperatiflerimiz, kadın kooperatifçiliği sayısı ve ortak sayısı bakımından Türkiye'de lider konumda. Bu başarıda emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim. Bakanlığımızın eş faydalanıcı ve eş yürütücü olduğu projenin, kadınlarımıza ve kırsal ekonomimize büyük katkı sağlamasını umut ediyor, projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hep birlikte daha güçlü, daha dayanıklı bir tarım sektörü ve kadın kooperatifçiliği için çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Beş gün süren eğitim programı özellikle girişimci kadınlar için destekleyici içeriğe sahip. Uzmanlar, kooperatiflere ve kadınlara yönelik eğitimde dijital pazarlama alanlarındaki fırsatlar da anlattı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı arasında devam eden protokol kapsamında eğitim programlarının devam etmesi planlanıyor.
Etkinliği Bursa Vali Yardımcısı Sultan Doğru, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Aslanlar ve Bursa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Faruk Uysal katıldı.
bursa
kooperatif
kadın
eğitim
destek
tarım ve orman