Konya\'da 500 dekar alanda 30 milyon lale yetiştiren firma, Türkmenistan, İran, Ürdün ve Azerbaycan\'a lale ihraç ediyor.
Konya'nın Çumra ilçesinde faaliyet gösteren firma müdürü Beyhan Gürses, 94 yılından bu yana soğanlı yumrulu süs bitkileri üzerine çalışma yaptıklarını belirtti. Gürses, "Bölgenin iklimine en uygun çeşitler seçilerek, ülkede bir ilke imza atıldı ve 16. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin çiçeği olarak bilinen lale tekrar ülkemize kazandırılmış oldu" dedi.
Arazide ekili yaklaşık 30 milyon lale soğanının bulunduğunu vurgulayan Gürses, ürettikleri Türk lalesinin, dünyada ilk sırada yer alan Hollanda lalelerine göre daha kaliteli olduğunu ifade etti. Gürses, "Türk lalesi gerek çiçek, gerekse soğan olarak Hollanda lalesinden ayrılıyor. İklim, su ve toprak yapımız daha güzel. Lale tarımı Hollanda'da yıllardır yapıldığı için pek çok hastalıklar ve zararlılar baş göstermekte. Bizde henüz lale soğanının yetiştiriciliği çok fazla yapılmadığı için hastalıklar ve zararlılar pek görülmemekte. Firmamız her türlü talebi karşılayabilecek nitelikte. Zarafeti ve güzelliğiyle insanları büyüleyen, ürettiğimiz Türk lalesi, İstanbul başta olmak üzere 10'a yakın büyükşehir, 50'nin üzerinde il ve birçok ilçede cadde ve sokakları süslüyor" diye konuştu.
Üretimin yüzde 10'unun ihraç ettiklerini aktaran Gürses, "Türkmenistan, Ürdün, İran ve Azerbaycan başta olmak üzere birçok Ortadoğu ülkesine lale ihraç ediyoruz. Suriye ile ilişkilerimiz iyiydi ama yaşanan üzücü olayların ardından ilişkilerimiz durdu. İhracatımız, üretimimizin yüzde 10'unu oluşturmakta ancak hedefimiz üretimin yüzde 40'ını ihraç etmek. Geçen yıl ilk kez Hollanda'ya yaklaşık 40 ton lale soğanı ihraç ettik. Bu yıl yine ihracatımız olacak" ifadelerini kullandı.
Gürses, firmanın dünya lale satıcıları arasında ilk 25'te olduğunu, hedeflerinin ilk 10'a girmek olduğunu da belirtti.