Kızılırmak Deltası biyolojik çeşitliliğiyle dikkat çekiyor

29 December Thursday, 2016
Türkiye'nin uluslararası öneme sahip sulak alanlarından Kızılırmak Deltası, pek çok endemik bitki, balık ve kuş türünü bünyesinde barındırıyor.
Kızılırmak Deltası biyolojik çeşitliliğiyle dikkat çekiyor

Türkiye'nin uluslararası öneme sahip sulak alanlarından Kızılırmak Deltası, pek çok endemik bitki, kuş ve balık türüne ev sahipliği yapıyor.

Eşine az rastlanır önemli biyolojik çeşitliliğe sahip olan deltada Türkiye'de görülen 160'ın üzerindeki memeli türünün 33'ü ile 352 kuş türü de yaşıyor. Sulak alanları 11 bin 600 hektarı bulan Kızılırmak Deltası, irili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırlarıyla dikkati çekiyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası'nın, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geldiğini söyledi.

Deltanın 11 bin 600 hektarının sulak alan ekosistemleri ve bu sistemlerle ilişkili habitatların doğal ve yarı doğal alanlarını oluşturduğuna dikkati çeken Kılınçer, deniz, ırmak, göl, sazlık, bataklık, çayır, mera, orman, kumul ve tarım alanları gibi farklı yaşam alanları bulunmasının deltayı eşine az rastlanır önemli biyolojik çeşitliliğe sahip kıldığını anlattı.

Deltada 11 familyaya ait 29 balık türü tespit edildiğinin altını çizen Kılınçer, Kızılırmak Nehri’nin, Mersin balıklarının ülkemizdeki varlığını devam ettirebilmesi yönünden büyük önem taşıdığını kaydetti.

Kılınçer, Türkiye'de görülen 160'ın üzerindeki memeli türünün 33'ünün alanda yaşadığının belirlendiğini dile getirdi. Kılınçer, deltada küresel ölçekte nesilleri tehlike altına girmeye yakın büyük nalburunlu yarasa, Anadolu sincabı ve cüce avurtlakun görüldüğünü söyledi.

Kılınçer, 352 kuş türünün görülebildiği deltanın Türkiye'deki kuş türlerinin yüzde 75'ine sahip olduğunu vurguladı.