Doğu Karadeniz\'de çay ve fındıktan sonra üretici için en büyük ek gelirin kivi yetiştiriciliğinden sağlandığı belirtildi.
Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, kivi üretiminin Türkiye'de 25 yıldır yapıldığını, yılda 40 bin ton üretim, 70 bin tonun üzerinde tüketim gerçekleştirildiğini belirterek, Yalova, Adapazarı, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon'un doğusundan Sarp'a kadar üç bölgede kaliteli kivi üretildiğini ifade etti.
Bu bölgeler içerisinde en kaliteli üretimin Doğu Karadeniz'de yapıldığını söyleyen Paliç, iklim şartlarının uygun olmasının bölgenin kivi üretimine kalite sağladığını belirtti.
Paliç, kivinin istediği tüm şartların Doğu Karadeniz'de bulunduğunu ancak bu yıl 29-30 Mart tarihlerindeki kar yağışı nedeniyle kivinin olumsuz etkilendiğini vurgulayarak, "Kiviler çiçek açmıştı ama don olmasından dolayı kivilerimiz kurudu. Yeni yeni kivilerimiz açmaya başladı. Bu don olayının kivimizi yüzde 25 civarında etkileyeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Kivi üretimindeki zorluklar ve yaşanan sıkıntılar nedeniyle kivinin beklenen üretim düzeyine ulaşamadığını kaydeden Paliç,düz arazinin de sadece yüzde 10'unda kivi üretimi yapılabildiğini anlattı.
Kivinin alternatif tarım ürünü olamadığını ve sadece yan gelir olabildiğini kaydeden Paliç, “Doğu Karadeniz'de çiftçilerin çaydan sonra en büyük ek geliri kividir. Bölgemizde kivimizi muhafaza edecek depo olmayışı, kivi üretimini önemli ölçüde etkiledi. Bu durum aynı zamanda kivinin fiyatını da düşürüyor. Birçok vatandaşımız zorluklar nedeniyle kivisini mecburen söktü. Kivi çok değerli bir meyve olmasına rağmen üreticimiz gereken desteği alamazsa üretiminden vazgeçiyor" şeklinde konuştu.