Isparta’nın Sütçüler ilçesi gelişmekte olan seracılık faaliyetleri dolayısıyla özellikle kış aylarında sebze ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor.
Haber: İrfan ÖNER - Isparta İl Enformasyon
Kamera Kurgu: Alper ÖZTÜRK
Örtü altı yetiştiriciliğinin gelişmekte olduğu Isparta’nın Sütçüler ilçesi özellikle kış aylarında şehrin sebze ihtiyacını karşılamada önemli bir görev üstleniyor.
Isparta’nın bu şirin ilçesinde 214 adet sera ve 266 dekar alanda üretim yapılıyor. Seracılığın en yaygın olduğu Çandır, Yeşilyurt ve Şehlerde köylerinde toplam 206 adet sera bulunuyor. Bu seralarda yaz döneminde başta domates olmak üzere hıyar, biber, fasulye, patlıcan, çilek, kış döneminde ise marul başta olmak üzere roka, tere, maydanoz, ıspanak, pırasa gibi ürünler yetiştiriliyor.
En fazla dikimi ve üretimi gerçekleştirilen domates, 170 dekar alanda yetiştiriliyor ve yaklaşık 2 bin 200 ton üretim yapılıyor. Domates fideleri mart ayında dikiliyor, çeşitlere göre değişmekle beraber hasat haziran ortası başlayıp eylül ortasına kadar devam ediyor.
Domates hasadından sonra ise toprak işlenip bekletilmeden marul dikimi yapılıyor. 236 dekar alanda ikinci ürün olarak dikilen maruldan yaklaşık 700 ton üretiliyor.
Marul genel itibariyle tohum olarak ekildikten sonra kotiledon yapraklar 5-7 cm olunca, fideler şaşırtılıp, seraya dikimi yapılarak üretimi gerçekleştiriliyor. Çeşide göre değişmekle beraber fideler 60-90 gün içerinde hasada geliyor.
Üretilen ürünler Antalya halinin yakın olması ve pazarlama olanaklarının daha fazla olması sebebiyle çoğunlukla Antalya’da pazarlanmakla birlikte, talebe göre Isparta iç piyasasında ve semt pazarlarında da satılıyor.
Sütçüler ilçesi
Isparta tarım
sera yetiştiriciliği
Isparta seracılık