Kahramanmaraşta kırmızı biber yetiştiriciliğinde modern tarım sistemlerinin kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmalar başlatıldı.
Haber: Erdem BAĞCI- Kamera: İsmail Tolga PEKŞEN
Kahramanmaraş’ta kırmızı biber yetiştiriciliğinde modern tarım sistemlerinin kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmalar başlatıldı.
Kırmızı biber yetiştiriciliğinde birim alandan alınan ürün miktarı ve kalitenin arttırılması, meyvelerin daha erken hasada gelmesi, son hasadın daha erken yapılarak sonbahar yağmurlarına kalmaması için demonstrasyon amaçlı dikime hazır tüplü fide ile kurutmalık kırmızı biberlerin araziye dikildi.
Arazi çalışmalarını yerinde inceleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Kahramanmaraş İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, tarım, sanayi ve istihdamda önemli yeri olan kırmızı biberin tarlaya ekilmesinden sofraya gelinceye kadarki her aşamada sağlıklı hammadde ve mamul anlayışını beraberinde getirdiğini söyledi.
Sanayiye yönelik kırmızı biber yetiştiriciliğinin ilde yıllardır yapıldığını belirten Emiralioğlu, ilin tarımsal üretim potansiyelinde önemli bir paya sahip olduğunu kaydetti.
Emiralioğlu, Kahramanmaraş’ta yerel bazda biber işleyen küçük işletmelerin yanı sıra endüstriyel üretim yapan bayii ve pazarlama ağına sahip çok sayıda modern fabrikanın da bulunduğunu belirtti. Emiralioğlu, kırmızı biberin gıda, boya ve kimya sanayisinin de vazgeçilmezlerinden olduğunu vurguladı.
Kırmızı biberin Kahramanmaraş adına coğrafi işaretin alındığını söyleyen Emiralioğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Kahramanmaraş İl Müdürlüğü olarak Maraş biberinin geliştirilmesi verimliliğin artırılması adına hem birincil üretim daha sonra sanayi işlemeciliği anlamında yoğun çaba sarf ettiklerini ifade etti.
İl Müdürü Emiralioğlu, “Çiftçimiz burada hibrit çeşitlerle dikime hazır tüplü fide ile dikim gerçekleştiriyor, ilimizde daha çok serpme ekim ve mibzerli ekim yöntemleri kullanılıyordu. Bugün burada çiftçimizle birlikte fideyle dikim çalışmaları demostratif anlamda denemiş oluyoruz bu üretim tekniğinde biz verimin kalitenin daha çok artacağını ve bölge ekonomisinde özellikle biber üretiminin daha da gelişeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Bu uygulamayla, fide ile yetiştiriciliğin erkencilik, işçilik masraflarının azalması, ekilen tohumun çimlenmeme riskine karşı daha garantili olması, birim alandan alınan ürün miktarı ve kalitesinin arttırılması gibi üstünlüklerinin çiftçilere gösterilmesi hedeflendi.