Manisa’da tadı ve kokusuyla özel Kırkağaç kavununda hasat başladı. İplere sarılıp asılarak depolanan kavunlar kış aylarında tüketilmeye hazırlanıyor.
Haber: Manisa İl Enformasyon
Kırkağaç kavununa özenli hasat özel depolama.
Manisa’nın en özel tarımsal ürünlerinden biri olan Kırkağaç kavunu lezzeti, kokusu kadar dayanıklılığıyla da ünlü.
Hasat çalışmalarının başladığı ilçeyi ziyaret eden Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, üreticilerle birlikte kavun hasat etti. Kavunların aylarca hiç bozulmadan saklanabilmesi için üreticilerin hasatta ve taşımada büyük emek harcadıklarını belirten Öztürk, hayata geçirdikleri proje ile ürünün doğru şekilde depolanmasına katkı sağladıklarını dile getirdi.
Bu özel kavunun Kırkağaç-589 ve Kırkağaç-637 adları ile 2008 yılında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldığını hatırlatan İl Müdürü Öztürk; “İlçemizde geçen yıl yaklaşık 40 bin ton ürün elde edilmiştir. 2020 yılı için ise 15 bin dekarlık alanda ekim işlemi gerçekleştirilmiştir. Kırkağaç kavununun ağustos ayının sonlarına doğru hasadına başlanır. Hasat olgunluğuna ulaşan kavunlar sabah erken saatlerde hasat edilir ve depolanacakları alanlara yorganlara sarılarak götürülür. Kavunun hasadı, taşınması ve depolanması aşamalarının herhangi birinde alacağı küçük darbeler onun depolama süresini olumsuz etkiler. İlçemizde 2011-2012 yıllarında Zafer Kalkınma Ajansı destekli “Doğru Depo Yüksek Kazanç” isimli proje hayata geçirilmiştir. Bu sayede doğru şekilde depolanan kavunlar ertesi yılın mart ayına kadar dayanabilmektedir.” dedi.
Hasat etkinliğine katılan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gökmen Kaya, Kırkağaç İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cihan Doğan, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı ve teknik personel üreticilerle birlikte kavun hasadı yaptı. Kadın çiftçilerin iplere sarıp askılara astığı kavunlar, kış aylarında sofralarla buluşacağı güne kadar depolardaki yerini aldı.
manisa
kırkağaç
kavun
hasat
tarım ve orman
depolama
coğrafi işaret