Kırıkkale'de süne zararlısı ile biyolojik mücadele kapsamında, Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden temin edilen toplam 125 bin adet süne yumurta parazitoidi (faydalı böcek) hububat tarlalarına salındı.
Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Jale Ödemiş, Keskin Ziraat Odası Başkanı Dursun Baran, süne sürvey çalışmalarında görevli mühendis ve tarım danışmanlarının katıldığı program Keskin ilçesi Kavurgalı köyünde gerçekleştirildi.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan İl Müdürü Recep Kırbaş Kırıkkale’de 170 bin hektar alanda hububat üretimi yapıldığınıbelirtti. Kırbaş, hububat üretiminin en önemli zararlılarından olan ve ülke ekonomisine büyük zararlar veren süne ile mücadelede iki yıldır kimyasal mücadelenin yanında doğa dostubiyolojik mücadele yöntemlerini de uyguladıklarını kaydetti.
“Biyolojik mücadele amacıyla teknik elemanlarımız iki yılda yaklaşık 20 bin süne böceğini Dinek dağından toplayarak Konya il Müdürlüğü laboratuvarlarına göndermişlerdir.”diyen Kırbaş, iki yıl içinde toplam 125 bin adet faydalı böceğin Kırıkkale’ye getirildiğini ifade etti. Recep Kırba, biyolojik mücadele yöntemiyle ilaç ve alet masrafı olmadan, kimyasal kalıntı taşımayan kaliteli dane elde edilerek, ülke ekonomisine de katkı sağlandığını aktardı.
Süneyle mücadele için il genelinde 6 ekiple mücadele yürüttüklerini belirten Kırbaş ayrıca Orman ve Su İşleri Bakanlığı Kırıkkale İl Müdürlüğü vasıtasıyla temin ettikleri keklikleri yakında doğaya bırakacaklarını söyledi.
Bir çift süneden, yılda yaklaşık 80-120 arası süne meydana geldiğini süne ve kımılın doğada çoğalmasını engelleyen yumurta parazitoidi (Trissolcus spp) faydalı böceklerin,süne zararlısının bitki üzerine bırakmış olduğu yumurtalarının içerisine kendi yumurtalarını bıraktığını söyleyen Kırbaş, “Böylece bu yumurtalardan süne zararlısı yerine faydalı böcekler çıkmaktadır. Bu şekilde süne yoğunluğu kimyasal mücadele yapılmasına gerek kalmadan kontrol altına alınabilmekte ve yapacağı zararın önüne geçilmekteve doğal denge sağlanmaktadır.”şeklinde konuştu.
İl Müdürü Kırbaş öte yandan Kırıkkale genelinde geçen yıllara göre daha fazla yağış alınması ve hava şartlarının da hububat verimi için uygun olması sebebiyle üretimde iyi bir verim beklediklerini bildirdi. Kırbaş “Üreticilerimizin il ve ilçe müdürlüklerimiz tarafından görevlendirilen süne mücadele ekiplerinden destek alarak, mücadele tavsiyelerine göre mücadele yapmaları ilimiz ve ülkemiz menfaatine olacaktır.” dedi.