Kiremit kırıntılarından gelen lezzet

27 March Thursday, 2014
Osmanlı, Fransız ve Arap mutfağı özelliklerini taşıyan Hatay\'da, ekmek yapımında teknolojik imkânların yanı sıra kimi kilden kimi ise kiremit kırıntılarından yapılan tandırlar da dikkati çekiyor.
Kiremit kırıntılarından gelen lezzet

Osmanlı, Fransız ve Arap mutfağı özelliklerini taşıyan Hatay'da, ekmek yapımında teknolojik imkânların yanı sıra büyük uğraşlarla kimi kilden kimi ise kiremit kırıntılarından yapılan tandırlar da dikkati çekiyor.

 

Dayanıklı ve uzun ömürlü olması nedeniyle kiremit kırıntılarının büyük bir sabırla ve özenle adeta işlenmesiyle oluşturulan tandırlarda pişirilen ekmeğin yanı sıra katıklı ve ıspanaklı gibi ürünler de lezzetleriyle adından söz ettiriyor.

 

Ortadoğu'da oldukça yaygın olan tandır kültürü, Hatay'ın Samandağ ilçesinde de tüm canlılığıyla devam ediyor.

 

Tandırın, kullanım amaçlarına göre değişen yapım şekilleri bulunuyor. Bazı insanlar toprak tandır kullanırken, bazıları da daha uzun ömürlü olması nedeniyle kiremit tandırı tercih ediyor.

 

Samandağ ilçesine bağlı Tekebaşı köyünün tek kiremit tandır ustası Ali Su, çocukluğundan bu yana yapmış olduğu ustalığı ölene kadar sürdüreceğini söyledi.

 

Atıl Kiremit Kırıntılarından Tandır

 

Dağlardan ve derelerden kırık kiremitleri topladığını ifade eden Su, kiremit kırıntılarını harç kullanarak tek tek motif gibi işleyerek tandıra dönüştürdüğünü kaydetti.

 

Tandırın tamamlanmasının ardından daha dayanıklı olması için içini tuzladığını vurgulayan Su, "Bazı kişiler topraktan yapılan tandırı tercih ediyor. Daha dayanıklı tandır kullanmak isteyenler de benim yaptığımı alıyor. Topraktan yapılana göre biraz daha zahmetli olan bu iş, benim için adeta bir aşk. Bu iş sayesinde evimin geçimini sağlıyorum. Ayrıca atıl durumdaki kiremit parçalarını bu tandır sayesinde yeniden kullanılır hale getiriyorum" diye konuştu.