Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen iki proje kapsamında ıslah edilen, kentin ismiyle özdeşleşmiş Kilis keçisinin sayısı 7 yılda 50 binden 115 bine yükseldi.
Kilis keçisi ıslahı için yürütülen projeler başarıyla sürüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islah Projesi ve "Gen Kaynaklarını Koruma Projesi sayesinde kentteki keçi sayısı arttı. Kilis keçisinin sayısı 7 yılda 50 binden 115 bine yükseldi.
Keçi türüne çevre illerden de talep olduğunu belirten Kilis İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Kilis keçisinin erkeklerinin 60-90, dişilerinin ise 45-50 kilogram ağırlığa ulaştığını ifade eden Kökçüoğlu, "Kilis keçisi, meme yapısı gelişmiş bir tür. Bu yüzden yıllık ortalama 300-350 kilogram süt verimine sahip. Süt verim sayısı da yıllık ortalama 250-300 gün civarında. İkiz yavru verimi de yüzde 40 civarındadır. Hayvanda bir sağlık problemi yoksa her yıl yüzde 100 yavru alabiliyoruz. Bu kadar iyi bir çeşidi de korumak istiyoruz." dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışma kapsamında Kilis keçisinin koruma altına alındığını dile getiren Kökçüoğlu, şöyle konuştu: "Bakanlığımız ve üniversitelerden hocalarımızla birlikte bu sürüleri takip ediyoruz. Kilis keçisinin sadece Kilis ile sınırlı kalmayıp üretimini artırarak, bu kadar kaliteli bir ırkı koruyarak ülkemizdeki diğer bölgelere de taşıyıp oralarda da yüksek verimli keçi yetiştiriciliğini amaçlıyoruz.".
Üretici İbrahim Halil Töremişoğlu da Kilis keçisinin diğer ırklara göre daha verimli olduğunu ve verilen desteklerle sürüsünü büyüttüğünü ifade etti. Töremişoğlu, çocukluğundan beri çobanlık yaptığını belirterek, "Toplamda 350 hayvanımız var. 2015 yılından beri proje kapsamında destek alıyoruz. Geçimimizi buradan sağlıyoruz. Keçi başı yıllık 100 lira alıyoruz." dedi.