Kestane ormanları köylüye gelir kapısı olacak

01 April Tuesday, 2014
Artvin\'de orman köylüsünün gelirini artırmak amacıyla bozuk kestane ormanları rehabilite ediliyor.
Kestane ormanları köylüye gelir kapısı olacak

Artvin'de bozuk kestane ormanlarının rehabilite edilmesi amacıyla yaklaşık 3 bin kestane ağacına 5 bin aşılama işlemi uygulandı.

 

Artvin'de orman köylüsünün gelirini artırmak amacıyla bozuk kestane ormanları rehabilite ediliyor.

 

Artvin Orman Bölge Müdürü Salih Akbaş, kestanenin besleyici değerinin çok yüksek olduğunu belirterek, gelecek 50 yılda tüketimin bugünden daha fazla olacağını söyledi.

 

Akbaş, kestane tüketiminin talep artışına paralel olarak fiyatının da artacağını ifade ederek, "Artvin, kestanenin yetişme yöresi olarak uygun bir bölge. Buna rağmen, yeterli derecede kestane üretimi maalesef yok" dedi.

 

Kestane ithalatındaki azalışa katkı sağlamak, ayrıca köylüye yeni gelir kapısı temin ederek göçü önlemek amacıyla çalışma yürüttüklerini anlatan Akbaş, "Bu çerçevede bozuk kestane ormanlarında rehabilitasyon çalışması yapıyoruz. Yeni kestane fidanı dikmenin yanı sıra genç kestane fertlerine de aşılama işlemi uyguluyoruz" diye konuştu.

 

Kestane Üretiminde Dünyada Üçüncü Sırada Yer Alıyoruz

 

Akbaş, yöredeki iri ve kaliteli kestane ağaçlarından alınmış kalemlerden genç kestane fertlerine aşı yaptıklarını vurgulayarak, kestane rekoltesini ve gelirini yükseltmeyi hedefledikleri çalışmalara yaklaşık bir aydır devam ettiklerini kaydetti. Özellikle kestane ağacının bol miktarda bulunduğu Borçka ve Arhavi ilçesindeki ormanlarda yaklaşık 3 bin kestane ağacına 5 bin aşılama işlemi uyguladıklarını belirten Akbaş, 8 personelin gruplar halinde ormanlık alanda hem kalem aşısı hem de odunlu göz aşısı çalışmasını gerçekleştirdiklerini belirtti.

 

Çin'in yılda ürettiği yaklaşık 1 milyon ton kestane ile dünyada birinci sırada yer aldığına dikkati çeken Akbaş, ülkemizde ise yılda yaklaşık 60 bin ton kestane üretildiğini ve dünya üretiminin yüzde 4'üne sahip olduğumuzu dile getirdi.