"Kene avcıları" Erbaa'da yetiştiriliyor

21 May Wednesday, 2014
Tokat'ın Erbaa ilçesinde belediyeye ait istasyonda yetiştirilen keklik ve sülünler keneyle mücadelede kullanılıyor.

Tokat'ın Erbaa ilçesinde belediyeye ait Keklik ve Sülün Üretim İstasyonu'nda yıllık dörder bin keklik ve sülün yetiştiriliyor. Büyük bir bölümü doğaya bırakılan keklik ve sülünlerden keneyle mücadelede faydalanılıyor.

Erbaa Belediye Başkanı Hüseyin Yıldırım, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada zirai ilaçların yanlış kullanılması ve kaçak avlanma nedeniyle keklik ve sülün popülasyonunun azaldığını belirterek, 2008 yılında Organize Sanayi Bölgesi’nde bin 700 metrekare alana kurulan Keklik ve Sülün Üretim İstasyonu'nun bu açıdan önemli olduğunu söyledi. Yıldırım, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı yüzünden bu yıl 4 vatandaşımız öldü. Şu bilimsel bir gerçek; keklik ve sülünler, kenelerle beslenen ve kenelerin popülasyonunu azaltan yapıya sahip. Bunun için bu tesisi çok önemsiyoruz" dedi.

Doğal dengenin korunması açısından keklik ve sülünlerin önemine dikkati çeken Yıldırım, tesiste geçen yıl dörder bin keklik ve sülün yetiştirildiğini belirtti. Bu keklik ve sülünlerin doğaya alışması için tesiste oluşturulan alana bırakıldıklarını dile getiren Yıldırım, bu alanda bir ay bekletilen kuşların daha sonra doğaya salıverildiğini ifade etti.

Yıldırım, geçen yıl üçer bin keklik ve sülünün doğaya bırakıldığını belirterek, "Kalan kısmı ise Erbaa'da talep eden vatandaşlarımıza dağıtıldı" dedi.

Tokat'ta son günlerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedeniyle ölümler yaşandığını hatırlatan Yıldırım, "KKKA hastalığı yüzünden bu yıl 4 vatandaşımız öldü. Şu bilimsel bir gerçek; keklik ve sülünler, kenelerle beslenen ve kenelerin popülasyonunu azaltan yapıya sahip. Bunun için bu tesisi çok önemsiyoruz" diye konuştu.

Erbaa Belediye Başkanı Yıldırım, bu sene de üçer bin keklik ve sülünü doğaya bırakmayı planladıklarını belirterek, keklik ve sülünlerin doğada dolaşarak keneleri yok ettiklerini belirtti.