Kahramanmaraş'ta, 11 yıllık bilimsel çalışma sonucu ile antibiyotiklere direnç gösteren bakterilerin direncini kırmada etkili olan thymol ve cavracrol maddeleri yüksek oranda tespit edildi.
Kahramanmaraş'ta uzun yıllar yürütülen araştırmalar sonucu, bölgede yetişen kekik türünün, ilaç sanayisi tarafından aranan ve antibiyotiklere dirençli bakterilere karşı mücadeleyi kolaylaştıran maddeyi diğer türlere göre daha yüksek oranda içerdiği belirlendi.
Kahramanmaraş'ın tıbbi bitki varlığındaki yüksek kapasiteyi değerlendirmek için 2005'de Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce başlatılan kekik araştırmaları olumlu sonuç verdi.
Çalışma için Doğu Akdeniz Bölgesi'nden 18 tür belirleyen uzmanlar, Hatay, Osmaniye, Adana, Mersin ve Kahramanmaraş'ta kayda değer kekik türleri buldu. Uçucu yağ miktarı ve bileşenlerinin farklılıkları dolayısıyla seçtikleri ürünleri enstitü arazisine eken uzmanlar, 11 yıllık çalışma sonucunda "Origanum vulgare subs. hirtum" türünün diğerlerine oranla daha fazla "antimikrobiyal" ve "antiseptik" özellik taşıdığını saptadı.
Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli ziraat yüksek mühendisi Muzaffer Özdemir, bitki varlığı bakımından çok yüksek kapasiteye sahip Kahramanmaraş'ta ilaç sanayisi için gerekli ham maddeyi üretmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Hasan Gezginç de, kurum olarak kekik ve lavanta çalışmalarında son derece iyi bir konumda olduklarını belirtti. Özellikle Doğu Toroslar'ın kekiğin ve çeşitli ıtri ve tıbbi bitkilerin anavatanı konumda olduğunu vurgulayan Gezginç, kekik üretiminde Türkiye'nin birinci sırada olduğunu söyledi.