Kazdağları'ndan çıkarılan leonardit madeninden, "bitkilerin anne sütü" olarak nitelendirilen ''humik asit'' elde ediliyor.
Balıkesir'in Havran ilçesinde kurulu bir firma, Kazdağları'ndan çıkardığı leonardit madeninden, bünyesinde bitkiler için önemli 60 element ve organik madde bulunan, tarımsal üretimde yüzde 200'e varan artışlar sağladığı belirtilen "humik asit" üretiyor. Firma sahibi makine mühendisi Nezih Erözel, yıllardır organik gübre sektöründe fabrika kurumları yaptığını belirterek, ilk kez kendi tesisini hayata geçirdiğini ve tarım sektörü bakımından büyük önemi bulunan doğal gübre ürettiğini söyledi.
Nezih Erözel, piyasada kullanımda olan çoğunlukla ithal da gelen "humik asit"i organik yaşam formunu kaybetmeden tamamen doğal üretimini gerçekleştirdiklerini anlattı.
Tamamen organik humik asitin sıvı değil poliaromatik formda olduğunu belirten Erözel, ayrıca bu asidin bitkiye zarar veren patojenleri yakalayıp zararı önlediğini dile getirdi.
Bir çeşit gübre olan bu ürünün uygulandığı mısırların 8,5 metre yüksekliğe ulaştığını, 234 kilogram kabak üretildiğini ifade eden Erözel, marul üreticilerinin de çok memnun olduğunu söyledi. Humik asit kullanan üreticiler ise, verimden memnunlar.