Kayseri'de 2017 yılı bahar dönemi süne kışlak sürveyi yapıldı.
Haber: Kayseri İl Enformasyon
Kamera: İsmail Tolga PEKŞEN - Emine YEŞİLÖZ
Kayseri'de Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde görevli teknik elemanlarla sürvey ekibi oluşturularak Tomarza İlçesi Sümengen mevkiinde 2017 yılı bahar dönemi süne kışlak sürveyi yapıldı.
Kayseri'de toplam 9 adet süne kışlak mevcut. Her yıl bir defa bahar, bir defa da sonbahar dönemi olmak üzere yılda en az iki kez bu kışlaklarda süne yoğunluğunun tespiti amacıyla sayımlar yapılarak metrekaredeki süne miktarı tespit ediliyor.
Kışlak eğer meşelikse 25x25 cm ebatlarındaki çemberler kullanılarak toplamda 4 metrekare olacak şekilde 64 adet çukur açılıyor. Bu çukurlar tek tek kontrol edilerek canlı ve ölü süneler sayılarak metrekaredeki süne sayısı bulunuyor. Kışlak kevenle kaplı ise büyük kevenlerin 4 adeti, orta büyüklükteki kevenlerin 8 adeti, küçük kevenlerin ise 16 adeti 1 metrekare olarak hesap edilerek toplamda 4 metrekarelik alanda keven kesimi yapılarak canlı ve ölü süneler sayılarak metrekaredeki yoğunluğu tespit ediliyor.
Tespit edilen metrekaredeki süne sayısı öncelikle 2016 yılı sonbahar döneminde Süne Kışlak Sürveyinde bulunan yoğunlukla karşılaştırılarak kışlayan erginlerin soğuktan ve hastalıklardan zarar görüp görmediği tespit ediliyor. Ayrıca 2016 yılı bahar dönemi süne kışlak sürveyi rakamlarıyla karşılaştırılıp teknik olarak değerlendirilerek 2017 yılındaki süne yoğunluğu tahmin ediliyor ve 2017 yılı içerisinde bu zararlının yoğunluğunun ilaçlama eşiği üzerinde olup olmayacağı hakkında fikir sahibi olunarak ilde bulunan bütün süne sürvey ekiplerine gerekli ikazlar yapılıyor.
Süne özellikle tahıllara emgi yaparak zarar veren bir böcektir. Arpa, çavdarda yapmış olduğu emgiler sadece ağırlık kaybına neden olmaktadır. Asıl önemli zararı buğdayda daneleri emerek yapmaktadır. Konunun daha iyi anlaşılması için sünenin yaşam döngüsünün bilinmesi gerekir. Kışlamış ergin Süneler nisan ayı içerisinde sıcaklıklar 15 dereceyi bulduğunda kışlaklarda uyanırlar ve ekim alanlarına doğru inişe geçerler. Bu sırada tahıllar kardeşlenme başlangıcındadır. Süneler bu tahılların yaprak ve saplarına emgi yaparak kurt boğazı zararı meydana getirerek beslenmeye devam ederler. Tahıl bitkisi sapa kalkıp başak çıkarma devresinde iken yine emgi devam eder ve akbaşak zararı meydana getirirler. Ergin sünelerin yapmış olduğu bu zararlar sadece verimde ağırlık kaybına neden olur. Mayıs ayı sonunda bu süneler yumurta bırakırlar. Yumurtalardan çıkan süne nimfleri 5-7 günde bir yaş alarak 5 yaşından sonra yeni nesil ergin süne olurlar. Bu nimfler 3 yaşına geldiğinde buğdaylarda sütolumu-sarı olum döneminde bulunmakta dane emgisi başlamaktadır. Süneler 3-4-5 yaşlarında iken dane emgisi aratarak devam eder. Emgi ağırlık kaybına sebep olarak ekonomik zarar verir. Ancak en önemlisi bu nimflerin daneleri emerken ağızlarından bıraktıkları ve danede kalıcı olan madde danelerin glüten yapısını bozarak un kalitesini ve dolayısıyla ekmek kalitesini düşürmektedir. Bu nedenle sünenin kimyasal mücadelenin nimflerin 2-3 yaşında dane emgisi başlamadan yapılması gerekir. Geç kalan ilaçlamalarda emgi olduğundan yapılan ilaçlama sadece popülasyonun düşürülmesini sağlamaktadır. Bu nedenle mücadelede ilaçlama zamanı çok önemlidir.