Kayseri'nin Pınarbaşı İlçesi Yağlıpınar Mahallesi'nde doku kültüründen üst kademede tohumluk patates üretimi yapan özel bir firmada tarla kontrolleri gerçekleştirildi. Bin 750 rakımda vektörlerden ve hastalıklardan uzak bölgede üretim yapan firma 20 çeşit patateste doku kültür çalışmaları yürütüyor.
Haber: Kayseri İl Enformasyon
Kamera - Fotoğraf: Emine YEŞİLÖZ - İsmail Tolga PEKŞEN
Drone: İsmail Tolga PEKŞEN
Fotoğraf: Emine YEŞİLÖZ - İsmail Tolga PEKŞEN
Yemeklik ve sanayilik üretim için kullanılacak patateslerin tohumluk olana kadar geçen tüm aşamalarının kontrol edildiği bilgisini veren Kayseri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Tohumluk Sertifikasyon Birimi Sorumlusu Salih Durkut yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi:
“Meristem kültüründen laboratuvar şartlarında tüplerin içerisinde üretilen mini yumrular ileri üretim aşamaları için direk tarlaya çıkarılmadan önce tül seraların içerisinde vektör girişini engelleyecek şekilde çoğaltımları yapılmaktadır. Birkaç yıl sera şartlarında üretimi yapılan mini yumrular tarlaya aktarılmakta, yumruların tarla şartlarına alışması için temel kademe ve daha sonraki sertifikalı kademelerin tarla şartlarında üretimi yapılmakta ve çoğalmaları sağlanmaktadır.”
Doku kültüründen bir tek mini yumrudan yılda 5 yumru elde edilse beş yıl sonra geometrik olarak çoğalarak 3 bin 125 yumruya ulaşılacağını ve bunun da üretimde kullanıldığını ifade eden Durkut, ülkemizde üst kademe tohumlukların tümünün ithal edildiğini belirtti. Salih Durkut yurtiçinde doku kültüründen üst kademe tohumluk üretme çalışmalarına başlayan firmaların olmasının ülkemiz için bir avantaj olduğunun da altını çizdi.
2015 yılında sera şartlarında üretilen süper elit tohumların toprakla buluştuğu tarlada tohumların tarla şartlarındaki adaptasyonları, hastalıkları, çeşit safiyeti ve zararlıları yönünden sertifikasyon kontrolleri yaptıklarını söyleyen Durkut, problem gördükleri noktada bunların toleransa uyup uymadığının kontrollerini yaptıklarını, toleranslara uymayan durumlarda temizlik yapılması gerektiğini, temizlik sonrasında da toleransa uymaması durumunda da tohumluk olamaz şeklinde rapor yazdıklarını ve daha sonraki aşamalarda da üretimde kullanılmasını engellediklerini ifade etti.
Tohumluk patates üretimi Firma Yetkilisi Ziraat Mühendisi Raşit Ülkü ise Antalya’da laboratuvar şartlarında çoğaltılıp sera şartlarından sonra ileri dönemlerde bu kademedeki tohumların kendilerine geldiği bilgisini vererek, vektör giriş çıkışlarını engellemek ve virüsleri dağıtmamak amacıyla tül seralar kullandıklarını söyledi.