Kayısının başkentinde "kabuklu bit" tehdidi

23 May Friday, 2014
Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından 8 milyonunu barındıran Malatya'da, zirai don olayının yaralarını sarmaya çalışan üreticileri, bu kez de "kabuklu bit" zararlısı endişesi sardı.
Kayısının başkentinde

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından 8 milyonunu barındıran Malatya'da, zirai don olayının yaralarını sarmaya çalışan üreticileri, verimi düşüren hatta kayısı ağaçlarının kurumasına yol açabilen "kabuklu bit" zararlısı endişesi sardı.

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Abdullah Erdoğan "Üreticilerimizin haziran ayının ilk haftasında yapacakları zirai mücadeleyle çok büyük ölçüde bu zararlının önüne geçeceklerine inanıyorum" dedi.

Abdullah Erdoğan, yaptığı açıklamada Türkiye'de bulunan 17 milyon kayısı ağacından 8 milyonunun Malatya'da olduğunu söyledi.

Türkiye'de yıllık ortalama 780 bin tona ulaşan yaş kayısı rekoltesinin 411 bin tonunu Malatya'nın karşıladığını dile getiren Erdoğan, kayısının kent ekonomisine her yıl ortalama 300 milyon dolar girdi sağladığına dikkati çekti.

Erdoğan, kentteki yaş kayısı üretiminin yüzde 80-90'nın kurutulduktan sonra ticaretinin yapıldığına, kuru kayısının da 90'a yakınının ihraç edildiğine işaret etti. Kayısı üretiminin Malatya ekonomisinin can damarlarından olduğunu vurgulayan Erdoğan, üreticilerin, mart ayında meydana gelen zira don olayından çok büyük oran zarar gördüğünü hatırlattı.

Erdoğan, bugünlerde ise kayısı ağaçlarının, halk arasında "kabuklu bit" olarak bilinen "erik koşnili"nin etkisinde kaldığını dile getirerek, "Bu zararlının meyve ve yaprakta zararı var. Erik koşnilleri, çıkardığı sıvıyla yapraklar üzerinde lekelere, siyahlaşmalara sebep olurlar. Bu, meyve kalitesini kötü yönde etkiler. Aynı zamanda çıkardığı şıralarla yapraklar üzerinde bir sıvı tabakası oluşturur. Bu da çok ileri dönemlerde kayısı ağacının zayıf düşmesine hatta kurumasına sebep olabilir" diye konuştu.

Erik koşnillerinin bitki özü suyunu emerek beslendiklerini aktaran Erdoğan, zararlının, ağacı zayıf düşürdüğünü, bunun da hem meyvenin hem de meyve gözlerinin gelişimine engel olduğunu belirtti. Yaptıkları çalışmalarda ağaçların yüzde 25'inde kabuklu bit tespit edildiğini ifade eden Erdoğan, "Üreticilerimizin haziran ayının ilk haftasında yapacakları zirai mücadeleyle bu zararlının çok büyük ölçüde önüne geçeceklerine inanıyorum" dedi.

Sütlüce köyünde kayısı bahçesi bulunan Yunus Çetin de kayısının Malatya'nın bel kemiği olduğunu belirtti. Çetin, mart ayındaki don olayından sonra kabuklu bit zararlısının ağaçlara zarar vermeye başladığını, 3-4 sefer ilaçlama yapmasına rağmen ağaçtaki zararlıları temizleyemediğini söyledi.