Kars'ta doğal olarak yetişen ve adeta şifa kaynağı olan dağ çileklerini toplayan kadınlar, kışlık reçellerini hazırlıyor.
Kentin Sarıkamış ilçesinde yaşayan kadınlar, ilçedeki 2 bin 700 rakımlı ormanlık arazide yetişen ve halk arasında "yaban çileği" olarak bilinen dağ çileklerini toplamaya başladı.
Sabah saatlerinde evden çıkarak zorlu bir yolculuğun ardından dağlara çıkan kadınlar, ilçenin Sulu Dere, Cıbıltepe, Handere bölgelerindeki ormanlık alanlarında dağ çileği topluyor.
Her yıl ağustos ayı sonunda toplanan ve C vitamini açısından oldukça zengin olan dağ çilekleri, yöre halkının kışlık reçel ve marmelat ihtiyacının büyük bölümünü karşılıyor.
Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Düzgün yaptığı açıklamada, yöre kadınlarının reçel yapmak için topladığı dağ çileklerinin olgunlaştığını ve bölge halkı tarafından toplanmaya başladığını söyledi.
Kış mevsiminde reçel olarak tüketilecek dağ çileklerinin Sarıkamış başta olmak üzere yöredeki dağlık ve ormanlık alanlarda yetiştiğini ifade eden Düzgün, "Kadınlarımız bu ürünü kâr amaçlı toplamıyor. Kars'ta, doğal olarak dağlarda yetişen ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan dağ çileklerini toplayan kadınlar, kışlık reçellerini yapıyor. Kadınlarımız bu ürünleri ormanlık alanlarda topluyor" dedi.
Dağ çileği vücut direncini artırıyor
Düzgün, "İnsan vücuduna çok faydası olan dağ çileğinin kan temizleyici, tansiyon düşürücü etkisi var, ayrıca damar tıkanıklığına, romatizmaya iyi geliyor, vücudun direncini artırıyor. Doğal ve diğer çileklere göre daha lezzetli olması nedeniyle vatandaşlar tarafından çok tercih ediliyor. Herhangi bir işleme tabi tutmadan yenildiği gibi aynı zamanda kış mevsiminde tüketilmek üzere yöre halkı tarafından marmelatı ve reçeli de yapılıyor." diye konuştu.
Çilek toplayan vatandaşlardan Ayşe Abat da her yıl bu mevsimde doğal dağ çileklerini topladıklarını belirterek, "Ormanlık alanda C vitamini kaynağı olan doğal dağ çilekleri toplayıp kışlık reçellerimizi yapıyoruz. Bunu yediğin zaman çok sağlıklı oluyorsun." ifadelerini kullandı.
Dağ çileği toplamanın da zor olduğunu ifade eden Abat, "Tek tek topluyoruz, toplaması zor ama çok seviyoruz. Doğal ve lezzetli olduğu için ayılar da bu çileği çok seviyor. Yani bu bir doğal şifa kaynağıdır." dedi.