Karpuz üretim merkezinde hasat sürüyor

23 August Friday, 2024
Karpuz üretim merkezi Adana’da hasat telaşı tüm hızıyla sürüyor. Adana Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmet İçi Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Bülent Ayhan üretim sürecini yerinde inceledi. Kurum uzmanları üreticilerin sesini Tarım TV aracılığıyla paylaştı.
Karpuz üretim merkezinde hasat sürüyor
Haber: Adana TAYEM

Adana’nın simge ürünü karpuzun tarladan sofraya yolculuğunu üreticisinden dinledik.

Hasat mesaisindeki üreticileri ziyaret eden Adana Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmet İçi Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Bülent Ayhan ve kurum uzmanları hasatla ilgili bilgi aldı.

Karpuz yetiştiricisi Halit Akıncı yaz aylarında sofralarımızı süsleyen karpuzun tarladaki serüvenini şöyle anlattı: “Çeşitli tarımsal ürünleri yetiştirmekle beraber en çok üretimini yaptığım bitkiler karpuz, patates ve soğandır. İlimizde genel olarak erkenci ürün karpuz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üretimde alçak tünel kapalı sistemleri ve açık sistemler uygulanırken, kumlu - tınlı topraklar tercih edilmektedir. Fide dikim zamanı belirlenirken kapalı sistemlerin uygulanmasında kış ve erken ilkbahar ayları tercih edilirken açık sistemlerde ise hava sıcaklıklarının arttığı nisan ve mayıs ayları uygundur. Turfanda ürün yetiştiriciliğinde kullanılan materyaller ve işçiliğe bağlı olarak maliyetler yüksek olmaktadır. Bunun yanı sıra bu yetiştiricilik yöntemi ile elde edilen gelir de fazladır.”

Kaliteli ve lezzetli bir karpuz üretmek için kaliteli tohum ve gübre kullanmak da önemli. Akıncı,  sezonun uzun olması için hem örtü altı hem de açıkta yetiştiricilik yaptıklarını söyleyerek, “Kaliteli ürün elde edebilmek için piyasanın tercih ettiği, yetiştirme koşullarındaki olumsuzluklara karşı dayanıklı ve verim kabiliyeti yüksek çeşitleri belirleyerek, dikimden üç ay önce fide yetiştiriciliği yapan şirketlere sipariş veririz. Tüketilebilir durumda olmayan, olgunlaşmamış karpuzu kesinlikle hasat etmiyoruz.” şeklinde konuştu.

İklim değişikliğinden etkilendiklerini belirten Akın, üretim sürecindeki emeklerinin karşılığını yüksek bir verimle aldıklarını kaydetti.

Pazardan marketten nasıl karpuz seçeceğimize dair tüyoları da karpuzun merkezinden, uzmanından aldık.

Adana her yıl Türkiye’de üretilen karpuzun yüzde 20’sini karşılıyor.
 
 
adana karpuz hasat tayem tarım ve orman