Türkiye'de balığın 70'inin karşılandığı Karadeniz'de kirlilik, bilinçsiz avlanma ve Akdeniz'den gelen türler nedeniyle canlı türlerinde ciddi azalma olduğu bildirildi.
Türkiye'de balığın yüzde 70'inin karşılandığı Karadeniz'de kirlilik, bilinçsiz avlanma ve Akdeniz'den gelen türler nedeniyle canlı türlerinde ciddi azalma olduğu bildirildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş, Karadeniz'deki canlı türlerinde önemli değişiklikler olduğunu ifade etti.
Karadeniz'in canlı türleri açısından "Akdeniz'leştiğini" ifade eden Düzgüneş, "Akdeniz, Süveş kanalı yoluyla lesepsiyen tür dediğimiz Hint Okyanusu'ndan gelen türlerin akınına uğruyor. Bu türlerden bazıları başarıyla Akdeniz'e adapte olup yerli türlere zarar veriyor. Bu nedenle Akdeniz'den kaçan bazı türler de ki bunlar mikroorganizmalar düzeyinde de olabilir Karadeniz'e geçiyor" dedi.
Tespitlere göre Akdeniz'den Karadeniz'e geçen türlerin azımsanmayacak sayıda olduğunu anlatan Düzgüneş, şunları söyledi:
"Ayrıca deniz ticareti yoluyla gemilerin sintine sularıyla bir çok yabancı canlı türü de Karadeniz'e geliyor ve etkilerini Karadeniz'de yoğun olarak sürdürüyor. Bu türlerin bazılarının düşmanı olmuyor ve alabildiğince çoğalma fırsatı buluyorlar. Deniz salyangozu bunlardan biri. 1988-1989'daki balıkçılıkta krize neden olan taraklı medius da bunlardan biri, düşmanı yoktu. Daha sonra düşmanı geldi, aynı aileden ve bunu kontrol altına aldı."
Bilinçsiz avlanma ve kirlilik önemli etken
Prof. Dr. Düzgüneş, doğal göçlerle ya da gemilere bağlı olarak Karadeniz'e gelen türlerin zararlarının dışında insanın verdiği zararlar nedeniyle de Karadeniz'deki biyoçeşitlilikte önemli değişiklik ve azalmalar olduğunu vurguladı.
Türkiye'de bazı balıkçıların özellikle kalkan balığı avlamak için farklı ülkelere gittiğine işaret eden Düzgüneş, şöyle devam etti:
"Denizi kirletiyoruz. Ülkemizden bir çok balıkçı diğer ülkelere kalkan avlamaya gidiyor, bazıları canlarını, bazıları mallarını kaybediyor ya da hapse düşüyorlar. Peki bizde neden kalkan yok. Çünkü biz yok edecek hızla tüketmişiz. Şu anda piyasada markalı küçük kalkan yavrularını dahi görebiliyoruz. Enstitü bunları üretip, markalayıp denize bırakıyor. Balıkçımız bunu avladığı zaman denize atmıyor, getirip halde küçücük balığı da satabiliyor. Bunlar yanlış uygulamalar."