Karadeniz'de avlanma miktarı yıldan yıla düşüyor

01 April Tuesday, 2014
Türkiye'nin balık ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol üstlenen Karadeniz'de son dönemde birçok balık türünün artık görülmediği, özellikle dip balıklarının avlanma miktarının çok düştüğü belirtildi.
Karadeniz'de avlanma miktarı yıldan yıla düşüyor

Türkiye'nin balık ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol üstlenen Karadeniz'de son dönemde birçok balık türünün artık görülmediği, özellikle dip balıklarının avlanma miktarının çok düştüğü bildirildi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, Karadeniz'in özellikle bazı balık türlerinde eskisi gibi balıkçıların yüzünü güldürmediğini söyledi.

Karadeniz'de hem balık türünün hem de avlanma miktarının düştüğünü vurgulayan Balık, özellikle dip balıklarının avlanma miktarının da düştüğünü anlattı.

Daha önce kalkan avının fazla olduğunu ve geçmiş yıllara oranla kalkan üretiminin ve avlanma miktarının düştüğünü belirten Balık, mezgit, palamut, barbun, lüfer ve uskumruda da düşüş görüldüğünü kaydetti.

Birçok balık türünde istenen verimin alınamadığını ifade eden İsmet Balık, hamsi ve istavrit gibi balık türleri dışında diğer dip balık türlerinde üretimin yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Karadeniz'de bazı balık türlerinde avlanma miktarının ciddi oranlarda düştüğünü vurgulayan Prof. Dr. Balık, yıldan yıla avlanma miktarlarında düşüş gözlemlenmesinin endişe verici olduğunu belirtti.

Karadeniz'de yeniden avlanma miktarının artırılması için birtakım önlemin acil olarak alınması gerektiğini vurguladı. Karadeniz'de balıkçılığın ve avcılığın sürdürülebilirliği açısından ciddi tedbirler alınması gerektiğini söyleyen Balık, aynı tedbirlerin temizlik ve su kirliliği konusunda da alması gerektiğini kaydetti.

Gırgır ve trol teknelerinin mutlaka azaltması gerektiğini ve kıyı balıkçılığında ya tekne sayısının ya da ağ uzunluğunun düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Balık, sürdürülebilir bir balıkçılığın yapılması gerektiğini ifade etti.