Diyarbakır’ın tescilli ürünü Karacadağ pirincinde ilk hasat düzenlenen tarla günü etkinliğiyle yapıldı.
Haber: Diyarbakır İl Enformasyon
‘Karacadağ Pirinç Hasadı Tarla Günü’ etkinliği Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde yapıldı.
Düz arazilerde biçerdöverle, eğimli arazilerde ise orakla biçilen pirincin en önemli özelliği kaynak suyuyla sulanması. Kentte 13 bin 727 dekar alanda pirinç ekimi yapılıyor. Rengi, aroması ve lezzetiyle bölgede geniş bir pazar payına sahip olan Karacadağ pirinci hasat sonrası boş arazilerde güneş altında kurutulmaya bırakılıyor. Kuruyan çeltikler kabuklarından ayrılmak ve işlenip paketlenmek için fabrikaya gönderiliyor.
Diyarbakır’ın bir üretim merkezi olduğunu belirten Vali Münir Karaloğlu, “Karacadağ’ın bazaltik topraklarında yetiştiği için organik değeri yüksek. Çiftçimiz diğer bölgelerdeki kültür çeltiğinde olduğu gibi bir tava sistemi sulama yapmıyor. Bu bölgedeki sulama doğal sulama. Karacadağ’ın kar sularından ve kaynak sularından gelen ve sıcaklığı 8 ile 10 derece olan soğuk bir su ile çeltiği suluyor. Diğer bölgelerde kültür çeltiği yapılan yerlerde 18 derecenin üzerinde olması gerekiyor su sıcaklığının ancak bizim bölgemize özgü Karacadağ pirincinde 8 ile 10 derecelik soğuk kar suları ile bu çeltik sulandığı için zaten lezzetli ve doğallığı yüksek.” dedi.
Karacadağ Pirinç Hasadı Etkinliğine; Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nun yanı sıra Çınar Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcıları ve üreticiler katıldı.
diyarbakır pirinç çeltik hasat tarla günü tarım ve orman