En önemli yerli ırklardan biri olan Kafkas arısı kış mevsimini kar altında kovanlarında geçiriyor. Son yıllarda yapılan denemeler, kar altında kışlatılan arıların hem sağlıklı hem de daha güçlü olduklarını ortaya koydu. Arıcılar da kara kışı açık alanda kar altında geçiren Kafkas arılarının, kapalı mekânlarda bu kadar dayanıklı olmadığını söylüyor.
Ardahan'da, Kafkas arısı üreticileri, 6 yıldır sürdürülen testlerde kışı kar altında geçirdiğinde daha sağlıklı ve güçlü olduğu belirlenince arılarını son yıllarda kar altındaki kovanlarda kışlatmaya başladı.
Dünyadaki en önemli dört arı ırkından bir olan Kafkas arısının üreticileri, arılarını ölmemeleri, daha sağlıklı ve güçlü olması için dondurucu soğuğa rağmen açık alanda ve kar altındaki kovanlarda kışlatıyor.
Soğuğa dayanıklılığı açısından Türkiye'de tek, dünyada ise en önemli dört ırktan biri olan Ardahan'daki Kafkas arısının dayanıklılığı, 2014 yılından bu yana yapılan uygulamalarla test edildi.
Yapılan denemelerde, kışı kapalı mekânlarda geçiren arıların yüzde 40'ının nem, rutubet, ışık ve ses nedeniyle öldüğü gözlendi.
Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, kışlatma konusunda yaptıkları denemeler artık kayıpların beklendiğinden daha çok düşük olduğunu vurguladı. Üreticilere de arılı kovanlarını kışın kar altında bırakmalarını tavsiye etti.
Evliyaoğlu, yaklaşık 2000 rakımlı Bağdeşen köyünde açık alanda ve 2 metreyi aşan kar altında bırakılan arıları kontrol ettiğini belirterek tüm arıların gayet sağlıklı olduğunu aktardı. İlhan Evliyaoğlu, "Şu an 735 üyemizin 55 bin kovanı mevcut. Bunlardan 110 arıcımız arılarını artık dışarıda kışlatıyor. Çabamız, daha az kayıp vermek ve daha sağlıklı arı elde etmek için açık alanda kışlatma uygulamasının her kesimi kapmasıdır." dedi.
Kapalı mekanlarda yüzde 40'ları geçen arı kayıpları yaşadıklarını, kar altında ise bunun en fazla yüzde 2 olduğunu dile getiren Evliyaoğlu, şöyle devam etti:
"Artık arıcılarımız arılarını rahatlıkla kar altında kışlatabilir çünkü son derece güzel verim alıyoruz. Yapılan denemeler ve testler kar altındaki kışlatmada arıların hem sağlıklı hem de daha güçlü olduklarını ortaya çıkardı. Bu uygulama aynı zamanda Kafkas arısının kış mevsiminde dayanıklılığını da göstermiş oldu. Yani şunu rahatlıkla söyleyebiliriz Kafkas arısı en soğuk havada bile rahatlıkla bahara çıkar. Bunu denemelerde ortaya koyduk. Yapılan testlerle gayet sağlıklı arıya sahip oluyoruz."
Birkaç yıldır kar altında kışlatma yapan arıcılar da verimden memnun.
Bağdeşen köyünde arıcılık yapan Ali Bozkurt 160 kovan arısının tamamını kışı açık alanda geçirdiğine dikkati çekerek 2 yıldır yapılan bu uygulamada kayıpların yok denecek kadar az olduğunu vurguladı.
Bundan sonra kapalı alanları hiç kullanmayacaklarını söyleyen Bozkurt, "Kuzey kesimindeki kovanlar adeta kara gömülmüşler ancak hepsi gayet sağlıklı. Seslerini rahatlıkla duyuyorum." dedi.
Kurdoğlu köyünde arılarını kışın açık alanda bırakan Ahmet Yıldız da "Bu uygulamaya 2 yıl önce başladım. 90 kovan arımın tamamı dışarıda. Şu an hiçbir kaybım yok. Şunu gördük ki açık alanda kışlatmak daha sağlıklı, arı daha güçlü bahara çıkıyor ve verim artıyor." dedi.
ardahan
kafkas arısı
kışlatma
arıcı