Son yıllarda ülke genelinde kırsal kalkınmaya yönelik hummalı bir çalışma yürütülüyor. Tarımsal hammaddenin üretildiği yerlerde işlenmesi ve katma değer yaratılmasına yönelik çalışmalar hız kazandı
HABER: Halide DİNLER
KAMERA: Osman ÇOTUR - Tolga URUN Tarımsal hammaddenin üretildiği yerlerde işlenmesi ve katma değer yaratılmasına yönelik çalışmalar son yıllarda hız kazandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tarım ve tarımsal sanayiye verdiği desteklere Kalkınma Ajansları'nın destekleri de eklendi. Kalkınma Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Kalkınma Ajansları, girişimcilere tarım-sanayi entegrasyonunu sağlamaya yönelik desteklerde bulunuyor. Ajans, direk hayvan, yem, tohum gibi yardımları karşılamıyor. Çünkü bu tür yardımları zaten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapıyor. Kırsal kesimdeki kapasitenin geliştirilmesi ve katma değeri yüksek ürünlere yönlendirilmesi adına bu destekler ile; tarım ve hayvancılığa dayalı ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması ve pazarlanması aşamalarının modernize edilip geliştirilmesi amaçlanıyor.
Peki, Kalkınma Ajansları tarafından verilen desteklerden kimler, nasıl yararlanılabiliyor? Verilen mali desteklerden yararlanmak isteyenlerin Kalkınma Bakanlığı'na müracaat etmesinin hiçbir anlamı yok. Çünkü Bakanlık destekleri, Kalkınma Ajansları üzerinden veriyor. Ajanslar, bulundukları bölgenin ihtiyaçlarına uygun olarak ticari hayatı geliştirmeye yönelik belirli dönemlerde proje ve teklif çağrılarına çıkıyor. Kendi işini kurmak ya da var olan işini daha da büyütmek isteyen müteşebbisler, ajansların bu duyularını takip ederek, proje hazırlıyor. Hazırlanan projeler, Kalkınma Ajanları bünyesinde oluşturulan Kurul tarafından kabul görürse mali olarak destekleniyor. Kalkınma Ajansları tarafından verilen desteklerle bugüne kadar kendi işini kuran ve var olan işini büyüten birçok örnek var. Çukurova Kalkınma Ajansı Kırsal Kalkınmaya Yönelik mali destek veren ajanslardan biri.