Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü süt üreticilerine süt sağım makinesi, hijyen seti ve ekipman desteği sağladı. Sütte üretimden satışa kadar kaliteyi korumak amacıyla çeşitli projeler hayata geçirildi. İşletmelerin altyapısının güçlendirilmesi ve sağım hijyenin arttırılmasını sağlayacak ekipman üreticilere törenle dağıtıldı.
Haber: Sivas İl Enformasyon
Süt üreticisine ekipman desteği sürüyor, sağımdan sofraya sütte kalite korunuyor.
Sivas’ta düzenlenen ‘Alet Ekipman Teslim ve Süt Sağım Makinesi – Hijyen Seti Dağıtım Töreni’nde üreticilere ulaştırılan desteklerle üretimde kalitenin korunması amaçlanıyor.
Törenin açış konuşmasını yapan Sivas Valisi Yılmaz Şimşek; “Bilindiği üzere sanayi ve teknolojide gelişen toplumlar son yıllarda tarım üzerine de büyük yatırımlar yapmışlardır. Tarım artık tıpkı savunma sanayi gibi ülkelerin stratejik öneme sahip sektörlerinden birisi haline gelmiştir. Bugün de tarım sektöründeki teknolojileri çiftçimizin ayağına getiren çalışmalar kapsamında sağlıklı, kaliteli ve güvenli ürün almamızı sağlayacak önemli bir projenin dağıtım töreninde sizlerle bir aradayız. İnanıyorum ki buradaki makine ve ekipmanlarla sektöre yönelik verimliliği artırıp rekabette de bir adım öne çıkacağız. Tarlada, bağda bahçede el birliği, gönül birliği oluşturmayı, çalışmaları, üretimi yerinde görmeyi sürdüreceğiz. İnşallah ürün çeşitliliğimizi, hayvansal varlığımızı ve kaliteyi artırıp, Sivas’ı bir Tarımsal Ar-Ge Merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Tarımsal sanayiye dönük ekimleri de artırıp hem çiftçimizin hem de Sivas’ın daha fazla kazanç sağlamasını amaçlıyoruz. Ayrıca yeni markalar geliştirip, marka olan ürünlerimizin de coğrafi tescil alması için gayret gösteriyoruz. Bu doğrultuda da yetiştirdiği ürünleri iç ve dış pazara sunan şehrimizin; insan, bitki, hayvan sağlığı ve hayvan refahı kurallarına önem vererek, ilerleyen günlerde yeni projeleri hayata geçireceğine inanıyorum.” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü katkıları ile Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi kapsamında hazırlanan destekler ‘Süt Sığır İşletmelerinde Teknik Altyapının Güçlendirilmesi ve Sağım Hijyeninin Artırılması Projesi’ kapsamında üreticilere ulaştı.
Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, yaptıkları yatırımlarla hem çiftçinin hem de ülkenin kazanacağını belirtti. Yıldız Konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarım; üretim, istihdam ve işgücü açısından önemli ve sürekli geliştirilmesi gereken bir sektördür. Bakanlığımız tarafından yapılan desteklemelerin yanında, Valiliğimiz himayelerinde Özel idaremiz ve DAP idaresi başkanlığımız ile yürüttüğümüz projelerle ilimiz tarımını ve hayvancılığını daha üst seviyelere çıkarmak için çalışıyoruz. . Amacımız İlimizin potansiyellerini öne çıkararak bu alandaki kalkınmayı teşvik etmektir.
2023 yılında tarım kanununda yapılan değişiklikle ülkemizde artık 2024 yılından itibaren hayvansal üretim, bitkisel üretim ve su ürünleri üretimi planlı olarak yapılacak. Başta stratejik ürünler olmak üzere ülkemiz ihtiyaçlarını, ihracat potansiyelini de dikkate alarak planlayacağız. Üretim planlamasında ilk olarak kayıtlılığı esas alarak taahhütname ile ekilen parselleri ÇKS ye kayıt yapıyoruz. Daha önce yüzde 55-60 olan kayıtlılığı yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece üreticilerimiz hem desteklerden tam faydalanacaklar, hem de doğal afetlere karşı TARSİM sigortasını tam yaptırabilecekler. Hem çiftçimiz kazanacak, hem de ülkemiz kazanacaktır. İl Müdürlüğü olarak bizlerde yerelde yürüteceğimiz projelerimizi, tarımsal üretimin planlanması kapsamında belirlenen yol haritasına göre uygulayacağız. Hedefimiz, kırsalda yaşayan çiftçilerimizin gelir seviyelerinin yükseltilmesi, yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi ve refah düzeylerinin artırılmasıdır. Aynı zamanda çiftçilerimizi yeni teknolojilerle buluşturarak, verimi ve kaliteyi artırmayı amaçlıyoruz. Dağıtılan alet ve ekipmanlar üreticilerimizin alın terinin karşılığını daha iyi bir şekilde almalarını sağlayacak, milli ekonomiye sağladıkları katkıyı yükseltecektir.”
Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi kapsamında Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Süt Sığır İşletmelerinde Teknik Altyapının Güçlendirilmesi ve Sağım Hijyeninin Artırılması Projesi’ ile yem üretimine katkı sağlayacak ‘Yem Bitkileri Üretiminde Tarımsal Mekanizasyon Şartlarının İyileştirilmesi Projesi; Doğu Anadolu Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Sivas İl Özel İdaresi finanse ediyor.
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Osman Demirdöğen konuşmasında; “DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının amacı bölgemizde bulunan 15 ilin gelişimine katkı sağlamak. İllerin potansiyelini öne çıkararak önemli gördüğümüz alanlarda devlet desteğiyle bu alanları geliştirmeye çalışıyoruz. Bizim tespitlerimizden bir tanesi bölgede tarımda çalışanların yaş ortalamalarının giderek artmasıdır. Bunun sebeplerinden biriside tarımdaki iş yükünün ağır olması belirlenmiştir. İş yükünü azaltmak için tarımsal mekanizasyona önem veriyoruz. Tarımsal mekanizasyonla iş günü azaltıp bu gibi projelerle üretimin kalitesini ve miktarını artırmayı hedefliyoruz. Sivas tam anlamıyla bir tarım bölgesi ve sanayisinin de tarıma dayalı olduğunu düşünerek bu yönde desteklerimize de devam edeceğiz. Bugün dağıtımı gerçekleştirilecek alet ekipmanların hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.
Sivas Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Çönger kurumların yaptığı iş birliği sayesinde üreticilere çok faydalı bir destek sağlandığını belirtti.
Konuşmaların ardından süt sağım makinesi, hijyen paketi ve ekipmanlar üreticilere teslim edildi.
sivas
süt
hayvancılık
hijyen
ekipman
destek
dap
tarım ve orman