Kahramanmaraşta soya ekimi çalışmaları kapsamında Hanbey Tarım İşletmeleri üzerinde 700 dekar alanda soya yetiştiriciliği yapılmaya başlandı.
Haber: Erdem BAĞCI
Kamera: Zafer CANLI
Soya fasulyesi protein yönünden zengin bir besin kaynağı. Soya unu, Soya sütü, Soya eti, Soya yağı adını gündelik hayatımızda sıkça duyduğumuz gıda maddeleri. Soya fasulyesinin endüstrideki kullanım alanları azımsanamayacak kadar çok.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Kahramanmaraş İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, soyanın iyi bir münavebe bitkisi olduğunu, % 36-40 dolaylarında protein bulunduğunu, %18-24 oranında yağ olduğunu, soya bitkisi baklagil familyası içerisinde yer aldığından toprağa, dekara 5-6 kg saf azot bağlaması ile toprakların daha uzun yıllar tarımda etkin biçimde kullanılması için soyanın önemli bir ekim nöbeti bitkisi olduğunu belirtti. İlimizde soya ekiminin yaygınlaşmasından dolayı memnuniyetini dile getiren Emiralioğlu, eğitim ve yayım çalışmaları ile ekim alanlarının daha da arttırmak istediklerini söyledi.
700 dönüm alanda soya ekimi yaptıklarını ifade eden Hanbey tarım ve hayvancılık işletmelerindenEnes İpek“Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğündeki arkadaşlarımızın teknik destekleri ile soya ekiminin hem toprağa azot bakımından faydalı olduğunu hem de münavebeli ekimde kullanacağımızı öğrendik. Bu bilgiyi kullanarak 700 dönüm tek parça arazimize bu sene soya uygulaması yaptık ve inşallah buradaki yerimizden iyi bir verim bekliyoruz. İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğündeki arkadaşlarımız bize üretim sezonu boyunca yardımcı oldular. Bu gördüğünüz 700 dönüm tek parçayı hasat sonuna yetiştireceğiz ve iyi bir mahsul bekliyoruz, Bu konuda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarının desteklerini unutmamak gerekir. Onlarla gerekli istişareleri yaparak iyi bir başarıya ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.
Soya bitkisi; Mürekkep, Biyodizel, Pastel Boyalar, Kozmetik Sanayinde ve araba lastiği dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır.