Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi tarafından geçen yıl düzenlenen Kadın Çiftçiler Yarışıyor bilgi ve proje yarışmasında Türkiye birincisi olan ve 'İstiridye' türü mantar üretimi için Bakanlık desteğiyle tesis kuran Reyhan Gümüş diğer kadınlara örnek oldu.
2013 yılında "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" Bilgi ve Proje Yarışması'nda birinci olan Eskişehirli kadın üretici Reyhan Gümüş, birincilik ödülü olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan aldığı 50 bin lira hibe desteğiyle istiridye mantarı tesisi kurdu. Eskişehir'de kurulan istiridye mantarı tesisinin açılışı geçtiğimiz günlerde yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi tarafından geçen yıl düzenlenen 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' bilgi ve proje yarışmasında önce Eskişehir, daha sonra bölge ve Türkiye birinciliği elde ederek 'İstiridye' türü mantar üretimi için tesis kuran 43 yaşındaki Reyhan Gümüş diğer kadınlara örnek oldu.
Üretim için seçtiği binada, sıcaklık gibi gerekli koşulları özel olarak hazırlayan ve yaklaşık 400 adet komposttan bugüne kadar 500 kilogram istiridye mantarı üreten Reyhan Gümüş, bu şekilde bir yıl içerisinde 4 kez hasat yapılabildiğini ifade etti.
Daha önce mantar üretiminin kendisi için hep hayal olduğunu belirten Gümüş, Bakanlığın "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" yarışmasına katılarak bunu gerçekleştirdiğini söyledi.
İstiridye mantarının şapkalı mantara göre yatırım maliyetinin daha düşük olduğunu ve geri dönüşümünün hızlı olduğunu belirten Gümüş, bu konuda mantar yetiştiriciliği eğitimi aldığını anlattı. Kompostları yerleştirip iklimlendirmeyi yaptıktan sonra bir ay içinde kompostlarda sarımı olduğunu kaydeden Gümüş, daha sonra mantarların pinlerini göstermeye başladığını ifade etti. Gümüş, ortam sıcaklığını ayarlayınca pinlerin mantar şeklini almaya başladığını ve yapraklar 6 santim boyutuna ulaştığında ise hasada başladıklarını kaydetti.
Tamamen organik olarak ürettiği mantarları çocuğu gibi gördüğünü ve tek tek ilgilendiğini anlatan Reyhan Gümüş, istiridye mantarı üretimi koşullarını anlattı. Işıklandırmaya sarma sırasında gerek olmadığını ancak sıcaklığın önemli olduğunu vurgulayan Gümüş, sarımdan sonra günde ortalama 8 saat ışıklandırma yaptıklarını anlattı. Mantar için havalandırmanın şart olduğunu kaydeden Gümüş, istiridye mantarının bilinen bir mantar türü olmadığını ve Türkiye'de üretiminin fazla yapılmadığını ifade etti.
Mantar hasadından sonra kullanılmayan kompostların, çeşitli şekillerde değerlendirildiğini söyleyen Gümüş, kompostun atık olmadığını kıyıldığı zaman bahçe toprağı kullanılabileceğini ve topraktaki verimi arttırdığını vurguladı.
Gümüş, hasadı yapılan mantarları kilogramını 6 liradan toptancıya verdiklerini ve bir sezonda 10 bin lira kazanç elde ettiklerini söyledi.
İstiridye mantarının çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığından da bahseden Gümüş, ''İstiridye mantarı, aneminin düşmanı, aynı zamanda bir diyet yemeği. Et kadar protein değeri var. B vitamini ve folik asit açısından zengin. Şeker ve kanser hastalığında da kullanılıyor. İstiridye mantarı bilenler için çok değerli'' diye konuştu.
Proje kapsamında 5 yıl boyunca İstiridye mantarı üretmesi gereken Gümüş, işini çok sevdiğini ve bu işi uzun yıllar sürdürebileceğini de sözlerine ekledi.