Kırklareli\'nin Lüleburgaz ilçesinde eşiyle işlettiği iş yerindeki erkek ustalara kızan Birnur Çece, kısa sürede kebap ve lahmacun yapmasını öğrenerek işinin ustası oldu.
Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde eşiyle işlettiği iş yerindeki erkek ustalara kızan Birnur Çece, kısa sürede kebap ve lahmacun yapmasını öğrenerek işinin ustası oldu.
Çece, yaptığı açıklamada eşi lokanta işletmeye başladığında ona yardım etmek ve destek vermek için ilk başta mutfak işleriyle işe başladığını söyledi. Hijyen ve çalışma kuralları konusunda bazen ustalarla arasında tartışma yaşandığını belirten Çece, “Ustalara, 'Bunu şöyle yapalım' dediğimde bana, 'Çok biliyorsan, buyur yap' dediler. Ben de kızdım ve bu işe başladım ve bir baktım ki yapıyorum. Döner kesmeyi, lahmacun ve kır pidesi yapmayı ve kebap çeşitlerini pişirmeyi birkaç ay içinde öğrendim. İşimi severek yapıyorum ve insan istedikten sonra yapamayacağı şey yok." dedi.
Çece, kadınların her zaman mutfakta daha çalışkan ve hijyen olduğunu vurguladı. Kadınlara, iş yaşamında kendilerini geliştirecek ortam sağlanması gerektiğini dile getiren Çece, şöyle devam etti:
"Ben burada işleri severek yaptığım için hiç zorlanmıyorum. Biraz da yetenek ve bu işleri yapmak için çıraklıktan başlamak gerektiğini söylüyorlar. Ben 37 yaşında bu işe girdim ve kısa sürede kavradım. Şu anda müşterilerden çok olumlu sonuçları alıyoruz. Artık usta gelecek mi hijyenik olacak mı diye bir kaygımız yok."
"Eşimin Yapacağına İnanmıyordum"
Birnur Çece'nin eşi Muharrem Çece de eşinin lahmacun ve kebap ustası olma hikayesinin, yanlarında çalışan ustaların hijyen olmaması ve iyi çalışmamasıyla başladığını söyledi.
Ustaların bıkma noktasında geldiklerinde, eşinin "Ben bu işi yapacağım" demesine kızarak, "Buyur yap" dediğini anımsatan Çece, şunları anlattı:
"Eşimin bu işleri yapacağına inanmıyordum çünkü lahmacun, kebap ve döner erkek işidir ama baktım eşim yapmaya başladı. Döneri de kesti kebabı da pişirmeye başladı. En zor iş lahmacun yapmaktı. Lahmacun işi bugüne bugün erkek işidir. Erkekler bile yaparken çok zorlanıyorlar. Gelen ustalar 'Eşin yapamaz' diyorlardı. O da bıkmadı ve yaptı. Şu anda da çok memnunuz ve artık kendi işimizi kendimiz yapıyoruz."