Kayseri Bünyan’da 12 kadın üretici, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteğiyle kurdukları kooperatif sayesinde tarlalarındaki organik ürünleri geleneksel yöntemle işleyerek pazarlıyor. Bu sayede evlerine ek gelir sağlıyorlar.
Kayseri'nin Bünyan ilçesine bağlı Karahıdır Mahallesi'nde yaşayan 12 kadın üretici, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteğiyle kurdukları kooperatif sayesinde tarlalarındaki organik ürünleri geleneksel yöntemle işleyerek pazarlıyor.
Kadınlar, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği'nin ortak olarak yer aldığı "Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi Projesi" ile bir araya geldi.
"Yerelde üret, yerelde tüket" sloganıyla uygulanan proje yaşam standartlarının yükseltilmesi ve köyden kente göçün engellenmesini amaçlıyor.
Kooperatif Başkanı Fatma Andaç çalışmanın mutluluk verici olduğunu söyledi. Andaç "İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden telefonlarımıza bir mesaj geldi. Bizi eğitime çağırdılar ve 15 gün eğitimin ardından sertifikalarımızı aldık. Organik tarımla ilgileniyoruz. Kendi bahçemizde ürettiklerimizi tesise getirerek işliyoruz. Ürünlerimiz organik ve hiçbir katkı maddesi yok. Erişte, tarhana, makarna, çorba, salça, pekmez, reçel gibi ürünleri kendi ellerimizle burada üretiyoruz. Buraya gelince dünyam değişti. Cebimiz para gördü. Evimizde ürettiklerimizi bu merkezde yapmak ve pazarda satmak, kendi tarlamızda, bahçelerimizde yaptığımız ürünleri değerlendirmek benim için ayrı bir gurur oldu." dedi.
Kooperatif üyesi Fatma Çetin de "Kendi köyümde, mahallemde bu hayalimi gerçekleştirmek benim için gurur verici. Arkadaşlarımızla beraber kendi mahallemizde çalışmak bizi bu işe daha çok bağladı." ifadelerini kullandı.
kayseri
kadın
girişimci
kooperatif